CD SA ARHIVSKIM SNIMCIMA GRUPE SCARLET


CD-a sa arhivskim snimcima grupe Scarlet, jednog od antologijskih srpskih glam-heavy bendova.
Cena CD-a je 300 dinara bez poštarine (moguć je download kao MP3), odnosno 420 dinara ukoliko je plaćanje pouzećem.

CD price is 10 Euro (shipping included).CD sadrži sledeće numere/CD track listing
1. Samo za tebe
2. Ko sam ja
3. Glasni i ponosni
4. Samo večeras
5. Igraj
6. Malo akcije
7. Samo za tebe (verzija '89.)
8. Gde da pobegnem
9. Još jedan dan
10. Još jedan dan (verzija '91)
11. Vatra
12. Glasni i ponosni (verzija '91)
SCARLET • Arhiva '87-'91
FireDownUnder Records, 2007.
Melodic hard rock/glam rock - SERBIA
Tokom druge polovine 80-tih i početkom 90-tih godina u Beogradu je delovao sastav Scarlet, u ono vreme nada tadašnje beogradske hard rock i metal scene. Može se reći da su u glavnom gradu bili prilično aktivni, a ne mali broj koncerata održali su i u drugim mestima i gradovima nekadašnje SFRJ.
Pred sam početak ratnih dešavanja imali su usmeni dogovor sa zagrebačkim Jugoton- om oko objavljivanja EP-a, ali nažalost zbog dobro poznatih okolnosti, do toga nije do- šlo. Kroz grupu je prodefilovao veliki broj muzičara, među kojima su određene role imali Dragutin Jakovljević Guta (Galija), te gitar vedeta Borko Mitić poslednjih godina nasta- njen u Kanadi. Važnu ulogu u Scarletu imao je David Vartabedijan etablirani grafički i likovni umetnik, rock designer, novinar i manager.
Scarlet su se u muzičkom smislu oslanjali na postulate melodic hard rocka/rocka sa evidentnim uplivima glam rock elemenata. Uticaji tadašnje američke struje bili su prisu- tni u njihovom zvuku, ali se mora priznati da u ono vreme gotovo da i nije bilo grupa koje su na taj način razmišljale i zastupale svoje muzičke ideje. "Arhiva' 87-'91" kako sam naziv govori, preko ponuđenih snimaka promoviše sve ono što je u izražajnom smislu sastav nudio.
Na izdanju se našlo 12 pesama, od kojih su neke ponovljene, naravno u nešto drugači- jim ondašnjim Demo verzijama. I preko ovde čutih snimaka jasno se naziru potencijal- ne smernice koje su Beograđani postavili, a to je pre svega izuzetna melodičnost pesa- ma, bilo da je reč o autorskim radovima ili coverima. Sama sviračka dimenzija manje je ubedljiva, ali to i nije bio vodeći cilj aktera koji su vodili bend. "Arhiva..." u tehničkom smi- slu ima manjkavosti, ali je najvažnije da su postojeći snimci uspeli da se i u ovakvoj fo- rmi nađu na jednom mestu. Scarlet nisu iskoristili šansu kada su je imali, ali bi bilo ne- zasluženo da njihov rad u potpunosti bude neprimećen. Ovaj CD u tom smislu donekle ispravlja nepravde.
Ocena: 7/10
Branimir Lokner
www.blokneronline.net