RAY DAVIES
See My Friends
Universal Music, 2010.
Ocena:
Ray Davies je po mom skromnom mišljenju zasigurno jedan od najvećih i najboljih autora u svetu rock n rolla. Dok se drugi, svojevremeno, a bogami i danas sukobljavaju oko dva feno­mena poznata pod imenima The Beatles i The Rolling Stones, ja sam se na prvo slušanje opredelio za onaj manje prisutan ali isto tako značajan bend poznat pod imenom The Kinks. I da, Ray Davies je u njemu imao ključnu ulogu. Pesme po kojima su The Kinks prvenstveno u šezdesetim godinama prošlog veka, samim tim i milenijuma postali poznati mogu se čuti na ovom albumu. Doduše u nešto drugačijem ruhu nego u originalnim verzijama.
Ray Davies je počevši od "slučajnog dueata" sa preminulim Alex Chilton-om (the Box Tops) u pesmi "'Till The End Of The Day", nesvesno započeo rad na ovom albumu. Metallica je takođe došla na red, kada je na jednoj od američkih muzičkih svečanosti zajedno s gospodinom Davisom otprašila prototipski hard-rock hit "You Really Got Me". Ideja za "See My Friends" (svojevrsno kur...., svojstveno prevashodno Sa(n)tani) se tada iskristalizovala. Pozvani su dragi prijatelji, koji su igrom slučaja i izuzetno uspešni da ne napišem komercijalni autori. Zanimljivo je to da su za razliku od Sa(n)taninih ploča tog tipa, a ima ih komada tri, prijatelji Daviseovim pesmama prišli s pijetetom i to se iteka­ko oseća. Uostalom, to je jedini validan pristup pesmama koje su preživele pola veka. Bruce Springsteen, dvojac Bon Jovi-Sambora (feniomenalna verzija "Celluloid Heroes"), Mumfred & Sons, magična Lucinda Williams, možda predrkana Metallica, perverzna i seksi Paloma faith ("Lola" je doživela treću odličnu reinkarnaciju), Jackson Browne, pre­minuli Chilton sa prepoznatljivim glasom, Amy McDonald, Spoon, Francis Black iz Pi­xies, The 88 (u uvek vitalnoj "David Watts"), Gary Lightbody i standardno prepoznatljivi The Smashing Pumpkins (jedna od večitih himni "All Day And All OF The Night", su mi dali samo još jedan dobar povod da opet krenem sa eksploatažom The Kinksa sa uređaja koji im pristaje a to je gramofon. Opet, nekim novim slušaocima, dali su uvid u neke pesme koje su ostavile mnogo traga na različite žanrove kroz koje današnja muzika prolazi. A otac svega toga je upravo Ray Davies.
Ako je ova ploča urađena za grebanje o slavu aktera koji duetiraju sa Davisom, neka, neka bude tako. Meni je bitno da su ovde prisutne teme dobile novo, adekvatno pakovanje ovom veku. The Kinks su neprolazni, znali vi to ili ne!
P.S. "You Really Got Me" je pesma čije su dve verzije (osim originalne) neprikosnovene a to su, gle čuda The Kinks sa živog albuma "One For The Road" (1980) a druga je ver­zija benda koji je uputio baš The Kinks na takvo razrešenje, a to je Van Halen (album "Van Halen" 1978.) Amin!
David Vartabedijan