GOTTHARD
Need To Believe
Nuclear Blast/G Records, 2009.
Ocena:
Gotthard, trenutno najpopularniji i najpoznatiji Švajcarski hard-rock bend sa novim albumom "Need To Believe" nastavlja svoj davno uspostavljeni muzički put. I na ovom albumu isku­sna Švajcarska petorka: Steve Lee (vokal), Leo Leoni (gitara), Freddy Scherer (gitara), Marc Lynn (bas) i Hena Habegger (bubnjevi) kreće se u okvi­ri­ma koje su nekada u svojoj amerikanizaciji zacrtali Whitesnake, pa i Scorpions, sa os­vrtom ka klasičnom mainstream hard-rock pakovanju.
"Need To Believe", deveti studijski album ovog benda (prvi objavljen još 1992. godine), otvara pesma "Shangri La", pesma u kojoj se čuje i dosta istočnjačkih instrumenata i koja neodoljivo podseća na gruv koji poseduje "Kashmir" Led Zeppelina, baš kao i po­jedine 'Snake pesme. No, Gotthard, pre svega zahvaljujući izvanrednom Steve Lee-u iz­laze iz klišea i u refrenu dolaze do svog prepoznatljivog stila. A, upravo taj njihov prepo­znatljivi stil, se ogleda u tome, da svakoj pesmi ugrađuju, ponekad čak i nepodnošljiv ni­vo melodije, podrpute čistim i dovoljno snažnim rifovima da bi se sve moglo spakovati u klasičan hard-rock format.
Na, "Need To Believe" je čak i nivo balada sveden na podnošljive tri, od kojih za divno čudo i za razliku od određenih pesama sa izvan­re­dnog albuma iz 2005-te godine "Lip Service", nijedna ne vuče na Bryan Adams/Def Leppard mod­patetiku. Iako su svih preostalih os­am pesama (+ malopre pome­nute tri balade) urađene u vrlo či­stom i preciznom hard-rock main­stream maniru, upravo to im se mo­že i uzeti najviše za zlo. Gotthard su očigledno isuviše sigurni na svojim trenutnim pozicijama i ne žele da unesu ni trun neizvesnosti i "prljavštine" u svoje pesme. Šteta, jer bend ovakvog kalibra i sa dokazanim kompozitorskim potencijalom to može sebi da dozvoli. Uprkos odličnoj produkciji (što se i da očekivati) i na žalost lišen svakog izne­nađenja, kao i "hita na prvu" "Need To Believe" će ostati u senci odličnih albuma kao što su "Lip Service" i "Dial Hard". Ipak i pri ovakvom stanju stvari Gotthard uspešno i si­gurno plivaju u vodama u kome ih retko koji bend može stići. Nekada se ploče prave na iskustvo, ovo je jedna od njih...
P.S. A ako se nekome pruži prilika, obavezno ih treba videti uživo, na tom terenu su fan­tastični.
David Vartabedijan