NOVEMBAR
Radulizam!
SKC NS, 2008.
Ocena:
Dosta vremena je ovom albumu trebalo da se pojavi. Iako snimljen još 2003. godine, tek ove 2008, sa dodatkom četiri pesme (najsvežija, ujedno i najživla "Apokaliptična devojka", iz perioda 1996 - 2007), i uz očiglednu zaslugu Raduleta(Atheist Rap),ovekovečenog na omotu baš kao i Johnny Cash (bez pišanja) album domaćih ob­rada koje je niški sastav snimio, ugledao je rafove prodavnica.
Deset prvobitnih obrada, koje sasvim sigurno lideru benda, pevaču i gitaristi Kosti pred­stavljaju sećanje na neko lepše vreme čini jednu kompaktnu celinu, po sviračkom i pro­dukcionom smislu. U tih prvih deset obrada, Novembar su svoj polu-garažni, polu post-rock drčni amerikana zvuk obogatili duvačima (truba i sax, a ne ono na šta svako zloban mož' da pomisli), na kojima su prevashodno i bazirali obrade, ne bi li pobegli od pore­đenja sa originalima. I u pojedinim pesmama su uspeli u svojoj nameri da ih prilagode svom viđenju, čak je i sam Kosta pevao sa toliko strasti kao da su u pitanju njegovi te­kstovi. E, cvrc u tome je i kvaka, isuviše naprezanja da bi se dokazala autorska koncep­cija je upravo i najslabija tačka ovog albuma baš kao i jednolični pristup zadatim pes­mama. Duvačka sekcija (ona instrumentalna) svaki put uskaće na predvidivim mesti­ma, svaka pesma je na isti način "ispankerisana" i "ožešćena" (tu ne dolazi u pitanje in­strumentalna strana ovog albuma) i sve je prilično šablonski napravljeno. A mnogo to­ga je predimenzionirano i ničim izazvano (prevashodno mislim na obradu "Ogleda­lo" (Petar i zli vuci), inače jedna od najboljih novotalasnih pesama po mom mišljenu, a na njega svi imaju pravo i "Bombarderi" (Bezobrazno zeleno), a tu je negde i "Vjeran pas" (Termiti). Jednostavno, promena nekih pesama, je ravna samoubistvu, baš kao i Kostina promena pevačke lage u "Slatka mala". To su neke stvari koje ne stoje, kojima ni čak dobra želja (a to je ovaj album) ne mogu pomoći. Najbolje doterivanje, ako se tako može napisati je doživela "Samoća" (KBO), baš kao i četiri godine ( u opet novoj postavi) svežija "Apokaliptična devojka" (Humpers).
"Radulizam!", neće promeniti ništa bitno u karijeri niškog benda, a sumnjam i da će po­taknuti nekoga da sedne i da istraži stare zvuke Patrole ili Fleka, šteta makar po priči sam očekivao mnogo više...
David Vartabedijan