SERJ TANKIAN
Elect The Dead
Serjical Strike, 2007.
Ocena:
Ajde, sada, dve godine pauze od poslednje albuma matičnog mu benda System Of A Down, što generalno i nije mnogo, a on se bavi nekim izborima (k'o da živi u Srbiji, bre). Ajde, sada izabrao je da snimi solo album, zatvorivši se u svoj studio.
Izabr'o čovek i nije pogrešio. Ma, kakvi pogrešio, čak je sada i učvrstio svoje pozicije (kao i pozicije SOAD-a verujem), bez imalo dodvoravanja bilo kome.
"Elect The Dead" je ploča prevashodno (za razliku od SOAD), bazirana na KLAVIRU i neverovatnim glasovnim mogućnostima glavnog aktera ujedno i snimatelja, svirača, producenta i pevača Serj Tankiana.
Uvodna pesma "Empty Walls" (uveliko vraćena na svim muzičkim TV kanalima) daje pravu sliku onoga što se čuje na albumu "Elect The Dead".
A, to je ono što se i očekuje od Tankiana, šizofreno poigravanje sa ritmovima, melodija­ma, harmonijama, tempom i raznim tekstualnim slikama, koje su uglavnom prilično introvertne, ali i kao takve uopšte ne predstavljaju problem da se u albumu uživa. Ako, neko očekuje, čvrstinu koju SOAD poseduju, neće je dobiti, ona je ovde svedena na razumnu meru i povremene izlete, te generalno "Elect The Dead", predstavlja malo "mekše" izdanje, što nikako ne znači i komercijalnije. Serj Tankian je i dalje lud (iako to još nije overeno doktorskim nalazima) na sebi svojstven način, a ovde pošto je radio sa najboljima (s više strana svoje ličnosti), samo je dobio širinu da prikaže šta sve može da se uradi s najjboljim instrumentom na svetu: GLASOM, a on je to kroz "layer"-isanje svojih vokala itekako iskoristio.
Jedan od ljudi koji je preporodio hard-rock, heavy metal, patka Đoku, bilo šta, je objavio solo album i nije otišao ispod nivoa koji ga je prilično obavezivao, to je ono što je bitno. Ah, da bitno je i to da "Elect the Dead" nije ni u jednom jedinom, najmanjem, mrvica, trunčica trenutku dosadan... ja glasam za Serj-a.