HLADNO PIVO, ČOVEK BEZ SLUHA
Hala sportova
Beograd, 03.12.2011.
Treći decembar, subota uveče. Ispred Hale sporto­va na Novom Beogradu, ljudi su se lagano okupljali pred početak nastupa Hladnog piva u okviru turneje "Kud Pivo Tu i ja". Prethodne večeri bend je već od­ržao koncert na istom mestu za koji su karte bile rasprodate nekoliko dana unapred. Unutra, bez pre­terane gužve. Čast da pre početka nastupa "glavnih zvezda" zagreju publiku pripala je kragujevačkom pank rok bendu "Čovek bez sluha". Uz pivo u ruci i dobro mesto na tribinama, sa nestrpljenjem, isčeki­vao sam početak nastupa.
Konačno, crna zavesa se podigla i počeli su prvi taktovi za "Svjet glamura", naslovne numere sa novog albuma. Od samog početka bilo je jasno da je ozvučenje, barem na tribinama, jako loše. Tokom celog koncerta se dešavalo da na trenutke do mene stiže samo nešto nalik na buku, iza koje se mogla tek nazreti melodija ili ritam, i tekst je bilo jako teško ili gotovo nemoguće razumeti. No to nije smetalo raspoloženoj publici da od samog početka napravi sjajnu atmosferu.
Nakon uvodne, ređale su se stvari sa novog i prethodnih albuma pa su se u prvom delu mogle čuti i "Ima da te lajkam", "Biološki sat", "Kaže stari šta nam fali". Ovde je usledila kratka stanka kako bi Mile, prigodno kostimiran, nalik na brkatog Napoleona pozdravio publiku.
Pojedine stvari koje, na novom albumu i ne zvuče preterano ubedljivo, na ovom koncertu pokazale su da sjajno zvuče uživo, poput uvodne "Svjet glamura" i "Kirbaj i kotlovina" dok su "Evo mene na ručku" i 'Pravo ja" opravdale status hita koje su stekle među ovdašnjom publikom.
Rif za AC/DC hit Thunderstruck odsviran na violončelu od strane specijalnog gosta koji je i u nastavku koncerta ostao na bini, označio je početak za "Carstvo pasea", što je publika ispratila ovacijama.
Nakon ove stvari, usledio je blok u koje su dominirali dobro poznati stari hitovi, pa su se na repertoaru našli i "Šamar", "Jednim osmjehom", "Letnji hit", "Teško je ful biti kul", "Debeli", "Šank", "Pjevajte nešto ljubavno", "Bubašvabe"... Publika je odreagovala kako se i moglo očekivati, red šutki red pevanja pa opet sve iz početka.
Prvi singl sa novog albuma, "Ezoterija" zatvorila je regularan deo koncerta i bend se povukao sa bine. Naravno usledilo je dozivanje publike i nakon nekoliko minuta Mile je stajao sa akustarom i svirao prve akorde za dobro poznat hit o krizi srednjeg doba, pogađate... Roštilj.
Do kraja svirke usledilo je još jedno povlačenje sa bine. Među pesmama koje su odsvirali na krajnji bis našle su se i "Supermen", "Politika" i neizbežna "Ne volim te', da bi se koncert završio hitom sa albuma "Knjiga žalbe": "Nije sve tako sivo".
Sve u svemu Hladno Pivo je i ovaj put odsviralo dobar koncert, sa puno energije i želje da ponovi uspeh iz 2008. što im nažalost nije pošlo za rukom. Možda bi u tome i uspeli da je ozvučenje bilo bolje. Svakako, fanovi iz Srbije, nisu ostali razočarani i može se reći da su dva nastupa u Beogradu bila sasvim dovoljna da oni kući ponesu puno lepih uspomena i isčekivanje nekog novog nastupa hrvatske grupe.
Text by Aleksandar Antić
Photo by Nemanja Đorđević (Balkan Rock)