KUD IDIJOTI, ATHEIST RAP
Klub Gun
Beograd, 22.05.2011.
Neočekivan i nedovoljno izreklamiran nastup ova dva benda u prostoru kluba Gun, usledio je nakon otkazivanja ambiciozno zamišljenog ali medijski nikako odrađenog "Kolos Rock Fe­st"-a. Našavši se u nebranom grožđu (to je izraz, jel'te) Kud Idi­joti i Atheist Rap slavljenički bendovi (prvi 30 godina, drugi sve­ga 22) su rešili da u dan-dva organizuju zajedničku rođendan­sku proslavu. Taj događaj je bio sasvim dovoljan povod da se spustim do kluba Gun po prvi put. Odličan prostor, sa nagluvim i nezainteresovanim toncima doduše, ali sve je na svom mestu. Ljudi koji su ukačili reklamu (i posle da mi neko kaže kako je jebeni facebook dovoljan) su se spustili u podrum, nekadašnju streljanu. Nepunih stotinak posetilaca je došlo da u "intimnom" okruženju proslavi rođendane ovih veterana.
Atheist rap non-stop sviraju. Ništa im nije strano i samo zahvaljujući takvom pristupu poslu (jer svirka s bendom je ipak posao, što pre to neki drugi shvate biće bolje po njihove bendove) oni zvuče gotovo savršeno. Za stopostotnu savršenost se trebalo obratiti toncu. I behu veseli, i behu opori i strelice su odapinjali baš gde i ka kome treba. Zajebantska politika je to, ali to je drugarska stvar i na svu sreću, moju prevashodno, a verujem i njihovu ta priča traje već dvadeset i dve godine (Abidalov broj na dresu, za neupućene). Za svojih sat i po, otprašili su sve što se od njih i očekuje. Set lista je bila odlično izbalansirana, što se ne bi moglo reči za težinu nekih članova benda, ali do savršenstva se polako dolazi. Odličan bend, uvek mi je drago da ih čujem i vidim.
Kud Idijoti su po prvi put došli u Beograd kao trio. Razlog za to je (ako neko već ne zna), rak grla koji je napao Tustu. U skladu s tim, šef Sale je preuzeo ulogu pevca. Ponudio je publci dve pesme za testiranje, a potom je svako ko nije bio zadovoljan ponuđenim mogao da izađe s koncerta i dobije povraćaj polovine novca datog za kartu. Nikome tako nešto nije palo na pamet. Kud Idijoti su sigurna banda s obale Istre. Nema tu greške (osim pucnja kože na bas bubnju i impresivne snalažljivosti i duhovitosti svih članova benda pri toj nedači u gitar-bas sešnu), bend fura kao da se ništa nije desilo. Činjenica je da Veruda nema jačinu glasa kao Tusta (to podseća na odnos Sambora - Bon Jovi), ali pesme idu i publika može itekako da bude zadovoljna. Iako je set lista uglavnom bila bazirana po sistemu B-strane singlica, prepoznatljive pesme ovog dugotrajnog benda ipak nisu izostale. U ulozi pevača se oprobao i Radule kada je preglasno, onako Tifasto otpevao "Minijaturu" a kasnije i refrene u "Pesmi o Ribaru....", penjao se i Dr. Pop da doprinese proslavi ovog benda, a minut posle ponoći shvatih da Kud Idijoti svirkom i meni čestitaju rođendan. Lepo, inače tog dana je i Barcelona overila titulu u Primeri. Sve je bilo potaman. Sat i po su Kud Idijoti slavili i proslavili na lep način u ovoj "kombo" (ispostaviće se nakon nekoliko dana i poslednji put u ovoj postavi) varijanti svoju tridesetogodišnjicu. Vredelo je biti te večeri u Gun-u. Nadam se iskreno da ovo nije bio poslednji put kada sam pristustvovao koncertu "starih pizdi". U tridesetim počinje život...
Text by David Vartabedijan
Photo by Anamarija Vartabedijan