SWINGIN' UTTERS, THE FORUM WALTERS, TOMMY GUN
Klub Shelter
Beč, 19.11.2010.
Još jedno putešestvije planirano mesecima unapred zbog ko­ncerta američkog benda Swingin' Utters pokazalo se kao us­pešan poduhvat. Još jedan overen evropski grad i još jedan više overen bend! Mada, ja sam ovim udarcem ubila još jednu muvu! U Beču je trenutno u muzeju Albertina postavka Pica­sso-a i Michelangelo-a.
19. novembra se u bečkom klubu Shelter okupilo dosta klina­ca i nas nekoliko Jugoslovena. Jeste, jeste spontano se oku­pilo nas nekolicina sa naših bivših zajedničkih prostora. Klub se lagano punio od 8 sati, da bi oko 9, pola 10 kada je sa svojim nastupom krenula prva predgrupa, mlađani Tommy Gun.
Oni su svojim melodičnim zvukom, jako prijemčivim punk rock-om zagrejali atmo­sferu. Reklo bi se da je lokalna publika upoznata sa njihovim repertoarom, pošto je u publici bilo poprilično veselo. Posle re­gularnih pola sata sviranja i tužnog sa­zna­nja da je dragocena tečnost, široj po­pu­laciji kao pivo znana, fantastičnih 3,5 ev­ra, izašao je i drugi i to ne tako dobar be­nd. The Forum Walters, sviraju nešto iz­me­đu harda i core-a i to prilično lošeg. Re­kla bih da bi oni voleli da zvuče kao Off With Their Heads, ali da su se negde usput izgubili i stavili na glave smešne kačkete. Poslušali smo par pesama, i otišli da malo proćaskamo sa društvancetom u iščeki­vanju zvezdi večeri.
Ono što nas je posebno oduševilo je saznanje da je u ovoj postavi Swingin Uttersa Jack (One Man Army, Dead to Me) i basista iz Me first & Gimmie Gimmies. Takođe je zanimljivo da bend poput Swingin' Utters i dalje svira po klubovima tipa mali klub Aka­demije pred 200-tinak ljudi. Ali, dobro. To na kraju krajeva ima svoju draž. Kada su izašli i nekako se smestili na binu, predstava je mogla da počne.
Od samog početka se posebno isticao John Bonnel-ov "neu­ro­tični" nastup, dok se Jack i Spike nisu pomerili iz svog ćo­ška. Na početku smo imali utisak kao da ih je baš bilo briga da ulože gram truda u to što rade, a ustvari je sve tako dobro izgledalo i zvučalo. Tako opuštena svirka, a tako puna naboja. Pokazali su da je dobar bend, dobar bend. Krenuli su sa "Pi­lls & Smoke" i nastavili repertoar surfom kroz svoju diskogra­fiju. "Brand New Lungs" sa novog EP koji prethodi albumu sa početka naredne godine, pa "Untitled 21", "Tell Me Lies", "No­where Fast", "Petty Wage"… Atmosfera u klubu je kiptela iz pesme u pesmu i to zahvaljujući prvim redovima, gde se na­ravno strateški "udobno smestilo" i naše društvance. U skoro dvočasovnom nastupu bilo je mesta i za stare hitove i za one manje poznate - "Long Way" (sa novog EP), "Five Lessons Le­ar­ned", "Jackie Jab", "15th and T", "Leppers", "Back to You", "Angels Pissing on Your Head", "Kick it Over" (pesma od "Re­volts", njihovog zajedničkog projekta), "Next in Line", itd… Po povratku na bis izveli su fenomenalnu "Fruitless Fortunes" bez violine i kontrabasa, ovde samo sa vokalom i gi­tarom.
Šteta je što inače nisu imali te prateće instrumente kao na studijskim albumima, što inače interesantno zvuči, ali nedostatak tih instrumenata nije umanjio kvalitet njiho­vog zvuka uživo. Pored te su odsvirali još i "As You Start Living" i završili sa "Catastrophe".
Primetismo da nisu uopšte svirali pesme sa pretpo­slednjeg albuma, ali zato nisu štedeli repertoar sa al­buma "Streets of San Francisco" i "Five Lessons Le­arned". A ni oni se nisu štedeli. Do poslednjeg atoma snage isceđene u vrelom klubu Shelter, "savatali" smo ih posle koncerta i proćaskali sa njima.
Da, izrazili su želju i volju da svire i kod nas u Beo­gradu, ali kad će se to desiti, ostavljamo vremenu i sreći da će naleteti na nekoga ko će se uhvatiti u koštac sa organizacijom. Svakako, bilo bi lepo videti ih kod nas. Jedina zamerka je što nisu imali ženske majice sa logotipom benda u ponudi. Pih. Ostah bez suvenira sa koncerta, a sve ostalo je čista desetka.
Text by Boba Ranđelović
Photo by Captain Terza