MARKY RAMONES BLITZKRIEG,
POLYESTER SHOCK, HAMMERSMITHS, LUR
SKC
Beograd, 24.10.2010.
RAMONES su jedno od najopštijih mesta u sad već dugovečnoj RnR istoriji. I to je nepobitna činjenica. Svako ko se iole želi hvaliti poznavanjem istorije popularne muzike, morao je makar na trenutak da se suoči sa Ramones-ima. Najjednostavniji vo­dić kroz njihovo dugogodišnje stvaralaštvo je CD "Ramones Mania", koji nudi odličan presek karijere benda do početka de­vedesetih, ali i to je dovoljno za početak.
Bez obzira na lične afinitete muzika Ramo­nesa je uvek prisutna, a bend je ostavio do­voljno veliku zaostavštinu i za dolazeća po­koljenja. I to je upravo razlog prisustva skoro 1000 ljudi na koncert poslednjeg barjaktara Ramones kulture, legendardnog bubnjara Marky Ramonea i njegovog benda Marky Ramones Blitzkrieg u kome je nesumnjivo najveđe ime Michale Graves (ex-Misfits). Po odanosti projektu i zvuku koji isporučuju ni malo ne zaostaju gitarista Ivan Dach i basi­sta Martin. Dobra ekipa za dobru svirku.
Pre "glavnog jela" u velikoj sali SKC-a, ponuđena su tri jela iz domaće kuhinje (u bekstejdžu mnogo više). LUR iz Kra­gujevca su se predstavili solidnim pu­nk-rockom na tragu kalifornijske škole. Dobro, ali isuviše ravno za moj ukus. Sledeći behu Hammersmiths, bend či­ji lčanovi imaju role u: Goblinima, E-Play, Breeze i The Bestbeat. Proverena ekipa muzičara je opržila po provere­nim hitovima kao što su "Runaway", "Nice Boys", "I Wanna Be Your Dog" i manje poznatim ali adekvatno odabranim stvarima koje su vlasništvo bendova kao NYDolls i Demolition 23. Behu tu i u punk odoru upakovani The Beatles. Veselo i energično, idealan cover bend za budućnost. Polzester Shock su svojim sigurnim nastupom kroz jedanaest pesama u toku svog seta pobrali simpatije i publike koja ih do tog momenta nije poznavala. Odlična uvertira za nastup zvezda večeri.
A ako je neko uopšte sumnjao da li će "1,2,3,4," tempo biti nametnut, mogao je da se razuveri već na početku nastupa Marky Ramones Blitzkriega. Scena je zauzeta munjevitom "Ro­ckaway Beach", idealnom kompozicijom za razmrdavanje svih prisutnih. "Lobotomy" i "Psycho Therapy" koje su uraganski us­ledile dale su do znanja da Marky Ramones Blitzkrieg idu istim putem kao i matični bend ubistvenog bubnjara. Odmora ima tek posle koncerta na kome se u publiku izrući preko 30 pesa­ma. Silovitost kojom su MRB isporučivali Ramones numere je bila nezaustavljivala. Redom bez pauze, nizale su se dobro zna­ne pesme, od kojih zbog velikog ubrzanja, publika nije mo­gla da dođe do daha i otpeva sve što želi. Uostalom, ko može i da pomisli da bude miran, kada uz skokove Graves sa bine peva poker pesama kao što su: "Poison Heart", "I Believe In Miracles", "K.K.K." i "Pet Cemetery". Treba li reći da je zvuk Markyevog bubnja bio nosač dobrog raspoloženja i urnebesnog ritma, te da se "žičani" deo benda itekako trudio da opravda šefovo poverenje.
U dva bisa od kojih je prvi završen urnebesno brzom verzijom pe­sme "R.A.M.O.N.E.S." (Motorhead u originalu sa albuma "1916"), koju je Graves jedva ispratio (o publici da i ne govo­rim), situacija se malo, samo malo primirila pri drugom bisu koji je otvoren novom MRB pesmom "When We Were Angels", da bi kroz naredne dve obrade "Have You Ever See The Rain" i poslednjom koju je Marky snimio za Joey-a "Wonderful World" zdušno otpevanom od svih u Sali, došlo do taktova kojim su Ramones počeli svoju karijeru. "Blitzkrieg Bop" je bila posled­nja i posle nje, sada, kao i pre 33 godine kada je snimljena, ništa više nije isto.
Eksplozivan i brz nastup benda, koji ni­pošto ne želi da se koreni zaborave. Niti to treba da čini. 32 od­svirane pesme su dovoljan razlog da MRB i sledeći put bude odgledan i odslušan. Uostalom nakon dobre hrane i Graveso­vog razgibavanja u bekstejdžu, jasno se videlo šta se sprema posetiocima koji su mogli da prisustvuju lekciji iz RnR istorije. Dobro je ovo bilo, ko posegne za reči "tezga" grdno se prevario. Let's go...


Text by David Vartabedijan
Photo by Anamarija Vartabedijan