Adrenalin festival I dan: Atheist rap, Block out, Good Eye Closed
Žito mlin
Beograd, 27.08.2010.
Lokacija za festival je bila dobra. Imaju ti žito-mlin silosi, nešto u svojoj stamenosti što ih vezuje sa komplet r'nr' pričom. Sam dolazak do lo­kacije je "za popizdit" da citiram dragog mi prijatelja Tustu, preko 1.500 posetilaca je došlo na prvi dan/veče prvog Adrenalin festivala.
Ono, što je odmah upalo u oči (osim prašine koju je na­nosio "vetar iz sahare") je bio nedostatak tattoo maj­stora. Ali, ako uzmemo da skoro više od polovine po­setilaca festivala poseduje neki "tattooo" (lažni dimitrije) na ruci, onda je pun naziv festivala krajnje op­ravdan, iako sam uveren da to nije bila prvo­bitna zamisao organizatora. No, dođoh na po­četak da čujem Good Eye Closed, koji gle ču­da ne behu najavljeni u novinama, baš lepo sa starne odgovornih lica. No, sami GEC behu zadovoljni binom i zvukom, i čulo se to. Moderni metal, koji zakiva. Nažalost za­ko­vao je samo malobrojne koji su mogli da se uvere u kvalitet ovog isuviše podcenjenog benda. Funkcioniše GEC u bilo kojoj postavi. Da je pravde bilo bi i sreće za njih.
Pošto imadoh pametnija posla, propustio sam nastupe gru­pa Zaa, ČBS (loš tajming) i Goribor (čije mi je pojavljivanje na ovom u pošalici nazvanom "Anti-hrčak" festivalu bilo besmi­sleno). Iza bine, jedan njihov stariji i nadasve iskusniji kolega reče: "Baš su veseli ovi momci iz Goribora". Dobro zapažanje, ni ja ne bih rekao bolje.
Razlog mog dolaska behu Atheist Rap. Uželeo sam se njihovog kon­certa. Uz dobro društvo, te sponzo­risano pivo i kvalitet koji Atheist Rap poseduju, užitak je bio poptun. Sam bend je toliko usviran da to već pre­lazi u mehaniku. Nema tu nikakve stanke, sve se valja od po­četka do kraja. Kakav je to odnos snaga u odnosu na pretho­dne borove koji gore. Publika ih je zdušno prihvatila, a i šan­kovi su bili pretrpani. To ide u prilog mojoj teoriji, što je bend bolji, sve se više pije. Ubaciše Atheisti i par novih komada sa poslednjeg albuma "Priče matorih pokvarenjaka" (autobiogra­fski naslov, da li?), ali centralno mesto su zauzimali postulati njihove dugogodišnje (pro­đoše decenije dve očas posla) karijere. "Wartburg", " II liga zapad", "Godina kulture" i ostale dobro znane pesme (rasporeda se ne sećam, kao što napisah došao sam da uživam) behu tu. Zaključili su jednosatni nastup sa "Dr. Pop." i to bi bilo to. Veselo, za skakanje, ispevavanje, čvrsto muzički, scenski blesavo i šalabajzerski. Ukratko to su oni i sa njima uvek znate na čemu ste. Dobro je da su neke stvari sigurne u životu. Atheist Rap su jedna od njih.
Greškom (zapriča se čovek, pa po­greši) ostadoh pri šanku, bliže bine. Kolega moj sa fakulteta (davno to be­še) se pope na binu. Krenu pes­ma "Tri korne penal". Block Out. Ne stigoh da uteknem, ali kada je već razgovor u toku, možda se i preživeti može. Krajičkom oka, primetih da je do tada vesela publika kao po ko­man­di oborila glave. Protok piva na šanku je opao. Teški, jaki tonovi su krenuli sa bine. Doomčina kakvu ni oni iz doom postojbine ne umeju da naprave. Ne mogu da lažem, Block Out su odlični, zvuči to do bola dobro. Za bol je i pravljeno verujem. Rasveta je proradila vešto uobliča­vajući sklad kompozicija i svetla. I sve je to bilo besprekorno, ali posle petnaestak mi­nuta (to je u njihovom slučaju pesma i po), prekinusmo razgovor kod šanka i odosmo sa festivala. Za ovo veče je bilo dovoljno, sumnjam da bi preživeo KKN do početka na­stupa LET 3. Ima vremena i za njih, ionako su svako malo u Beogradu ili blizini.
P.S. Tattoo majstori? Satnica, (izostanak bendova) u medijima? Hop-cup atmosferski po bendovima? Zašto "headliner" ili "glavni bend" nastupa u 02h izjutra? To su samo ne­ka pitanja koja su se nametala posle prvog dana/noći Adrenalina, sledećeg dana se ispostavilo da ih ima još... tri za groš.
Text by David Vartabedijan
Photo by Anamarija Vartabedijan