NENO BELAN I FIUMENS
Bašta SKC-a
Beograd, 01.07.2010.
I te večeri nebo je bilo izuzetno tmurno. Grmljavina se sasvim dobro čula. Međutim ništa od svega što je uka­zivalo na vremensku nepogodu (koja se na sreću nije dogodila) nije sprečilo oko 1.000 posetilaca da dođe na koncert čoveka koji skoro svaki put ume da napravi dobar štimug i da donese na određen način zvuk me­diterana u nemediteranski Beograd.
Više ni ne pamtim, koji je ovo put da dolazim na koncert Ne­na Belana i njegovih Fiumen­sa. Razlog za dolazak na nje­gov koncert je uvek isti: želja za dobrim provodom i neopterećujućom, a odlično odsviranom muzikom. Njegov prošli koncert u Domu omladine me nije baš nešto dojmio, bio je korektan i ništa više. Iskreno nadao sam se da će ovog četvrtka, bend preći u to "nešto više".
Uz pesmu "Zvuci ulice" i odmah us­postavljen dobar i prisan odnos sa publikom, Neno Belan je doneo leto u Beograd. Razgibavanje i opipavanje pulsa posetilaca je na­stavljeno uz "Ella E". "Ludo zaljubljen" je bila dovoljna da obe strane shvate da će ovo biti dobra noć. Fiumensi su savršeno funkcionisali, Belan je zanatski, ali s vidljivom dozom sponta­nosti šetao što kroz karijeru Đavola, što kroz svoj solo opus.
Ima tu dosta hitova: "Kucaj opet", "Pričaj mi o ljubavi", "Rock galama" i odlična verzija pesme "Sunny Day" sa sve relaksira­jućim rasviravanjem svih aktera na bini.
Solo na saksofonu je bio fenomenalan.
Kockice su se poklopile. "Kavana", i "Vino noći" su bili uvod u dva, da tako napišem najnovija hita: "Rijeku snova" i duetsku pesmu "Zar više nema nas". U potonjoj ulogu Masima Savića je na opšte oduševljenje i sa glasom kome se kapa može ski­nuti, preuzeo tačan kao metronom bubnjar Leo.
Razume se, to je naišlo na odličan prijem kod ionako dobro raspoložen publike. Igranka se nastavila na prvom bisu uz pe­sme: "Điri, Điri" i "Cestom preko Zagore". I to bi bilo to, da publika nije htela još, jer dobro nam je, dobro je... Tog mo­menta su "momci u plavom" uz prijavu o prekoračenju buke (to nije stiglo prethodnih dana kada su svirali Skunk Anansie i Soulfly), rešili da se koncert završi.
Dozvolili su još jednu pesmu za kraj. I "Bambina" je kao poslednja otišla u prvu beo­gradsku letnju noć. Dobar vajb i kvalitetna svirka to je ono što su različitim generacijama ove večeri podarili Neno Belan i Fiumens.
I to se pokazalo sasvim dovoljno za lepo veče...
Text by David Vartabedijan
Photo by Anamarija Vartabedijan