H20, HITMAN, CITIZEN X
Living Room SKC
Beograd, 06.05.2010.
I bi voda! Ne, nije padala kiša, ali je u SKC-u te večeri napokon palo jedno opako i uspešno razbijanje tišine.
"Građanin X " je okupljao nadolazeće građane ispred bine i razbijanje udruženim snagama je počelo. Odmah da se razumemo, melodični punk rock koji se izlivao sa ozvuče­nja je odlično legao za zagrevanje uz pivo, ali ovo je treći put da slušam "Citizen X" i moram priznati da su me se ovog puta najmanje dojmili. Ok, sam zvuk u maloj Sali SKC-a iliti Living Room-u je uvek diskutabilan, pa tako i ovog puta nije bio baš najsjajniji (čitaj "muljav"), ali nije bilo to u pitanju. Oni su na žalost još jedan bend koji je uvežban, dobro sviraju, zaista dobro zvuče (sviđa se meni to), ali se ni po čemu posebnom ne ističu u ne tako velikoj masi bendova na našoj sceni, a trebalo bi. Bilo bi lepo kada bi bili malo drugačiji, ekspresivniji, uz življi nastup... Ah, taj nastup - kad bi ga samo malo više bilo među našim bendovima. Željni smo bre svi češće nastupa nekog domaćeg benda koji će nas istresti iz gaća ili makar ostaviti utisak duže od trajanja njihovog nastupa. Ali...
Ubrzo nakon "Citizen X"-a na binu je izašao da li plaćeni (ili neplaćeni to ne znam, ali) ubica sigurno jeste. "Hitman" - bogatiji za tek izdat novi album "Overstand", svoj nastup po­dredili su promovisanju istog, pa pretpostavljam da je zato i malo du­že trajao. Bez greške, u svom stilu, brzi, svakom pesmom bombardo­vali su publiku adrenalinom. Nema tu šta mnogo da se priča, tj. piše. Nove pesme potkovane istom snagom i energijom kao i stare, već na prve rifove naišle su na odziv i oduševljenje publike, tako da mesto ovog beogradskog HC benda ostaje definitvno nepoljuljano na domaćoj sceni. Bravo!
Obe predgrupe dobro su podigle temperaturu u klubu, a "H2O" ju je već na samom početku svog nastupa doveo do tačke usi­janja. Posle 15 godina postojanja napokon su posetili i naš grad, a da imaju publiku u našim krajevima, pokazao je broj ljudi na koncertu. A bilo je i gostiju iz okolnih zemalja koji su došli da isprate gig. I to kakav gig!
Petorka je sve vreme ska­kala i komešala se ne bini da se činilo da je premala za njih, a viđala sam na istoj bini i ljudstvom broj­nije bendove. "H2O" odišu energijom kojom se malo koji mlađi bend može pohvaliti - up jump tempo, jak prodoran vokal, ska­kutavi, slušljivi rifovi koji se urezuju u uho čim oki­nu prvu žicu na gitari... "H2O" očigledno imaju moć da svojim privlačnim, melodičnim zvukom kojim istovremeno srljaju i jure kroz hard core naprave kompletnu ludnicu i neverovatnu atmosferu kao što je bilo sve vreme dok su svirali. Krenuli su sa "1995" sa poslednjeg albuma - "Nothing to Prove", pa dalje redom po dis­kografiji, od prvog do poslednjeg. "5 Yr. Plan", "I See It In Us" koju su počeli legendar­nim rifom "Iron Man" Black Sabbath-a , "Thicker Than Water", "Empty Pockets", "Nothing To Prove"...
U pesme su ubacivali i elemente pesama "Fugazi"-ja (Waiting Room), "Cro Mags"-a ("We Gotta Know) ", "Sick of it All" ("Friends Like You") i obradu "Marginal Man"a - "Frie­nds"... NY rosa", tj. "H20" su fanovima (ja nisam među njima, ali sam se na pravom mestu informisala) svakako dali porciju hitova i malo manjih hitova, ali svakako dobrih pesama.
I moram da dodam, da uprkos fenomenomen­alnom odzivu ljudi, isti nisu imali baš puno ra­zumevanja za straight age still benda i njihovu molbu da se u sali ne puši. Čast izuzecima koji su izlazili u hol, ali avaj... Zapališ cigaretu i pustiš vodu za sobom. Dobrodošli u Srbiju!
Odličan koncert, "Lemilica Transtour booking" su mogli sa zadovoljstvom da proslave prvu godinu promoterskog rada u Srbiji!.
Samo napred.
Text by Boba Ranđelović
Photo by Captain Terza