GUN SALE, XANAX
CK13
Novi Sad, 15.01.2010.
Prošlo je nekih osam meseci od poslednjeg koncerta Gun Sale-a, kada su promovisali svoj prvenac "New Born R'n'R". Dovoljno za genezu novog materijala koji se očekuje krajem marta. Najavljeni gosti Xanax (Bg), kako je lepo bilo naznačeno na plakatu, obuhvataju dijapazon alternative-electronic-post rock-punk-trip hop... hm, ozbi­ljna vozna kompozicija! Sav taj hop buć, je upravo uslo­vio naše kašnjenje sa predumišljajem (23.30h), među­tim slučaj je hteo da upadnemo na sredinu nastupa Xa­nax-a (ili supstance za smirenje u obliku tablete).
Tri muška člana (ex-Eyesburn, Pressing, Dža ili Bu) i frontme­nka zagrevali su prilično popunjen CK. Početni utisci, ništa po­sebno, ali kako su pesme odmicale počeli su nailaziti dobri momenti... valjda tableta deluje? Ubedljivi gitarski rifovi, gubili su dah, pa se dizali, smenjivali se s nekim čudnim kombina­cijama trip hop, top-shop... krenula je i šutka u par navrata. Izvesna harizma koja krasi frontmenku, nesvakidašnja boja glasa i simpatično drčni govor tela, učinili su da lako osvoji prisutne u sali… sve u šik zelenim cipelama, polu-divlje mota­jući se nad gomilom razasutih papira na podu. Dve reči, "mašinerija" i "halogena" ostale su da mi odzvanjaju. Svirku su pratili tonski problemi, sa povremenim krckanjem i krčanjem, ali tu činjenicu nije ni­ko ozbiljno zarezivao, a još manje dozvolio da mu pomuti užitak, hop buć… to posusta­janje tona se još uklopilo u voznu kompoziciju!
Šalim se, naravno, korisno je čuti neke nove, drugačije zvučne eksperimente. U tom svetlu lep je gest domaćina, da su pozvali bend ovakvog tipa na gostovanje napravivši time spoj manje kompatibilnih žanrova (prošli put su to bili Concrete Worms, stari zna­nci srodni stilom). Kako bilo, publika je teška srca pustila Xanaxe da odu... (pa jes, tabletama je u opisu radnog mesta da hoćeju da stvoru zavisnosti...).
Dupke ispunjen prostor pred početak Gun Sale u celih 00.30h. Tonac je u međuvremenu regulisao stanje i GS su mogli bez ne­doumica otvoriti paljbu, što su brže bolje i učinili sa "Nothing to say". Posle malih promena u postavi, formacija benda je Bojan Nedeljković Đemba (vokal/gitara), Vule (solo gitara), Miki (bas), Savara (bubnjevi).
Nagrnuo je stari set pesama "Don't tell", "Can't hold me down"... valjda je rano za pravu promociju, ovako planirana su tri noviteta za opipavanje pulsa, prvi od njih "Rockin on the highway" dosled­na "ejsidisijevskom" nasleđu, koje Đembin napukli vokal izvlači na sebi svojstven način, naišla je na dobar prijem (baš kao i dru­ge dve "By my side", "Stuck my blood"). Sve je to čvrsto i kompak­tno, ali nekako, ostaje utisak da se još uvek čeka na onaj istinski hit koji bi odskočio, ali onako, zaista zarazno i bez daljnjeg. Ko zna videćemo šta se još krije na novom albumu (ako se ne varam trebao bi se zvati "30 seconds to hell").
Brz i mokar tempo (što od preznojavanja, što od prosutog pi­va) uskoro je doveo do Đembinog favorita iz dečačkih mu da­na "Whole lotta shakin going on" (Jerry Lee Lewis cover) što je bila zaista jedna emocija plus, i odlična izvedba, zatim "Ring of fire" gde se kao gost na vokalu pridružio Mlađa (Korozija i Ragman) i većinski deo auditorijuma.
"New born R'n'R" beše poslednja regularna i ušlo se u Motor­headovski bis "R.A.M.O.N.E.S." i "Motorhead" sa Vuletovim po­zivom publici na rušenje ovog malog zdanja... To je podsetilo na prastari problem ovog grada sa adekvatnim koncertnim prostorom (makar jednim, jer o množini tek nema pomisli) koji još nije razrešen, što je sramotno ali istinito (e, zato us­pevaju banke, hoteli i sterilni tržni centri, koji menjajući fizionomiju grada vode isti do granice neprepoznatljivosti). Koliko god to suludo bilo, NS scena odoleva i na tome svaka joj čast. "Nice boys" od Rose Tatoo, bio je to kraj. Činilo se kao da su spakovali sve u pola sata, ali brojke su pokazivale duplo toliko.
Ono što je odlično, je što su svi Gun Sale-ovci toliko beskompromisno, barutno "napa­ljeni" da ta energija opisuje pun krug u prostoru (i pošteđuje ga rušenja...za sada) i to je definitivno karta na koju se igra i dobija. Na stranu to, da li ćete ili nećete posegnuti u džep da biste kupili (shopliftovali?) stvar znanu kao disk, ali Gun Sale uživo ne treba pro­pustiti… Nice boys don't play R'n'R!
Text by Tamara Jakovović
Photo by Tamara Jakovović & Svetozar Anđelković