LAST CHANCE TO DANCE:
Violent Chapter, Hang, Potres, Tea Break, Šaht
Living Room SKC
Beograd, 29.12.2009.

Za prvo veče jubilarnog desetog festivala "Last Chan­ce To Dance", ilivam poslednje prilike za ples, najav­ljeno je puštanje dokumentarca "Punks not dead" i pet bendova koji su trebali da navedu publiku na divlji pre­dnovogodišnji "ples"! To se doduše u mnogobrojnoj publici (za današnje pojmove brojnosti na ovakvim de­šavanjima) desilo za vreme nastupa tek jednog ben­da... Na đuskanje, mislim.
Nego, o tom potom, da sad pređem na stvar!

Nakon završetka dokumentarca, nastupih kao DJ podrška večeri (mala reklama DJ-a), pre nego što će na binu izaći "Violent Cha­pter"! Prostor se lagano punio, a VC su već na svoj način, u HC-metal maniru, tutnjali i grmeli svoj repertoar! Sve to jeste jako i ima gruv, ali to ipak nije moja šoljica kafe! Ostavljam vernim fanovima ovog "tvrdog" pravca da iskreno procene kako je bilo za vreme is­tih, a ja prelazim na "Hang"! Svakako pitkija šoljica kafe, tj. oni su bre svoji i to je to! Imaju to nešto što je svakako dovoljno dobro da razdrma učmalost i probudi bes!
Da, da... Sa deset godina staža iza sebe, dinamični, mračni i nadasve brutalni, Hang imaju pravi recept i dovoljno dobar razlog za ovako sjajan nastup na ovogodišnjem LCTD-u! Just keep screaming and rocking!
Violent Chapter i Hang su protresli i razdrmali publiku, a na red je stiglo i "potresanje"! Treći bend, krivci zaslužni za ono đuskanje iz prvih redova gore, bili su naravno punk-rock čet­vorka svima znana kao "Potres"! Pošto sam već pisala o njiho­voj prvoj svirci ove godine, sada i da njihovu poslednju ovogo­dišnju svirku ispratim sa još kojim rečima pohvale.


"Lek protiv monotonije", "Umoran", "Skrivena kamera", meni omiljena - "Slovenska" i sve ostale sa večerašnjeg repertoara besprekor­no i neukrotivo punk rock-erski odsvirane, i uz sve ono što se inače očekuje od nas (pu­blike), bile su pravi šlag na torti i pravi način da se zaokruži ova godina.
Potres su na 2009. stavili tačku, a mi smo imali posled­nju priliku da zaigramo! Daleko su oni od bešenja svojih ins­trumenata o klin, jer itekako imaju šta da nam kažu i pokažu! Hell yeah!
Ja sam sa svojom dozom kafe za ovo veče završila, prelazim na čaj i sledeći bend - Tea Break. Ovog meseca ovo je drugi put da sam ih čula, te sam se stoga držala DJ pulta, "brea­kovala" i svirku ispratila iz "senke".
Šta da kažem, a da ne slažem!
Usvirani, sigurni i krajnje profesionalni! Jes­te, sve zvuči kao pod konac, i to je u redu. Treba nama takvih bendova i volim ja melo­dični punk rock, ali je ovo malo previše "bli­nkovski" za mene. Bilo kako bilo posle "pa­uze za čaj", svi su se naoštrili za poslednji bend ove prve večeri LCTD-a, "Šaht".
Beogradski street punk bend sa dvadeset godina postojanja iza sebe, još jednom su svojom himničnom i revoltnom muzikom po­kazali svojoj publici zašto su istrajali sve ovo vreme! Stare i nove pesme su se nizale sa bine, dok su fanovi vidno uživali! Kao specijalna gošća, jednog trenutka se momcima pridružila pevačica benda The Bite.. Sve u svemu, nakon žestoke svirke, Šaht su priveli kraju prvo veče festivala!
Suma sumarum - lepo obeležen jubilej i odlično veče! HNY!!!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Captain Terza