THE VIBRATORS
Living Room SKC
Beograd, 20.10.2009.
Posle nekoliko koncerata UK Subs-a u Beogradu bilo je krajnje vreme da i ovaj bend iz reda rodonačelnika punk zvuka iz '76-e napokon dođe u naš grad.
The Vibrators - doduše ne u originalnoj, tj. u ko zna kojoj do sa­da postavi, bez Knox-a (osnivača i glavnog vokaliste) i jedino sa originalnim bubnjarem, zapalili su očekivano punu malu salu SKC-a (Living Room) old -school punk zvukom! Kao predgrupa, za zagrevanje publike bio je zaslužan bend Etiopija, međutim mi smo se za to vreme zagrevali u kafani preko puta uz isto tako nešto "žestoko", te stigoh da počujem sam kraj nastupa istih... Promuvasmo se malo uz pivo i ćaskanje i brzo proteče vreme do izlaska Vibratora na, jel'te, binu. Energični i dinamični od samog sta­rta i oni su pokazali da duh "početka" još uvek živi. Malo je mlađih bendova danas koji mogu da dočaraju i unesu u svoj nastup taj garažni-klupski doživljaj kao neprikosno­veni, istetovirani "vremešni pankeri" koji i posle više od 30 godina staža i dalje žare i pale na svojim turnejama. Pete je posebno dopri­neo tom utisku pošto je sve vreme im­presivno i opako divljao sa svojom bas gitarom i rušio predrasude o generalno fizičkom stanju matoraca!
Da li još treba reći da su mnogi bendovi poput The Exploited, UK Subs, Die Tot­en Hosen, GBH, R.E.M. i drugih obrađi­vali njihove pesme, a bend "Stiff Little Fi­ngers" čak nosi naziv jedne od pesama ovog benda. Većina manje ili više poz­natih pesama Vibratora kako sa "Pure Mania" i "V2" albuma koji se smatraju remek delima za to vreme kada su nas­tali, tako i sa drugih, moglo se čuti te ve­čeri u SKC-u - "London Girls", divna, div­na "Baby, Baby", razarajuća i u ritmu ma­rša "Troops Of Tommorow", "Wrecked On You", "Judy", krajnje vesele i đuskajuće "Whi­ps & Furs", "Automatic Lover", "Amphetamine Blue", a to što je predsednik prijateljske Rusije tog dana posetio Beograd mislim da nema nikakve veze sa izvedbom pesme "Disco In Moscow", itd ...
Nešto manje od punih sat i po Vibra­tori su tresli beogradsku publiku (ma­da videh da je bilo i komšija iz Make­donije). Nakon svirke su ostali da de­le utiske sa ljudima, slikali se, potpi­sivali postere, ploče, Pete-a su opko­lile žene što mu, kako mi je delovalo, nije teško palo, dok se Eddie vratio prodavanju ma­jica, kojih sem u baby small i XXL veličini nije bilo.
Krajnja konkluzija nakon svirke bi bila - totalno old school! Yeah!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Aleksandar Zec