BOMBSHELL FEST - DAN DRUGI:
Drugo lice, Citizen X, Hellga, Proces,
Samostalni referemti, Potres
Living Room SKC
Beograd, 26.09.2009.
I na ovogodišnjem Bombshell Fest-u publici je na bini bilo servi­rano više muzičkih žanrova i pod pravaca, te su ljudi mogli da bira­ju šta će ispratiti; u stilu - za svakog po nešto! Za razliku od prve ve­čeri, druge je akcenat manje - više bio stavljen na punk rock i ska!
Prvi bend, "Drugo lice" na žalost ne stigoh da čujem od početka, ali ono što sam "ulovila" da čujem je zvučalo zani­mljivo. Neki naredni nastup ovog novog post-punk-new-wave benda ću verovat­no iz nastale radoznalosti ispratiti!
A sledeći bend koji je nastupio pred na­dolazećom publikom beše "Citizen X". Melodični punk rock koji uz sadašnji zvuk nosi očigledan žanrovski uticaj muzike benda "Dog House" (iz razloga što su neki članovi ranije svirali u već pomenutom bendu). Oni iz pesme u pesmu čas pokazuju dozu agresivnosti i besa, čas su mekši, tiši i melodičniji! Meni se lično to sve dopalo!
Nakon njih usledila je "Hellga"! "Popabilly" bend sa kontrabasom i ženskim vokalom, pored par autorskih, a uglavnom sa obra­dama psychobilly numera na našem jeziku i jedne domaće ("Miki, Miki, veliki"), svojim repertoarom izazvali su đuskajuću atmo­sferu pred nastupajući SKAkutavi set.
Možda su žanrovski pre odgovarali set listi bendova prve večeri festivala, ali kao što re­koh dobro su "legli" pred goste iz unutraš­njosti, a to su "Proces" iz Niša.

Kako nisam veliki, tj. ne veliki, već nikakav ljubitelj ovog veselog, skakutavog pravca, is­pratih naredna dva benda sa pola svoje pa­žnje uz ispijanje omiljenog mi pića i čavrlja­nje sa ljudima! Međutim i to pola moje paž­nje je bilo dovoljno da primetim da je "Pro­ces" zvučao odlično i čak i meni krajnje zani­mljivo i da su stvorili pozitivnu atmosferu!Gužva na bini, gužva u publici i dođe vreme za "Samostalne referente". E, i oni su nas­tavili isto tako "veselo", imali su na bini i poršku fanova, a mi koji smo cele večeri iš­čekivali poslednji bend, iliti "zvezde večeri", stoički smo sve to podneli, pa čak i njihovo probijanje termina! Desi se ponekad, zas­viraju se ljudi! No, završiše nekako uz, kako čuh, standardnu za kraj.
Napokon dočekasmo Potres da nas razdr­ma! A oni očekivano dinamično raspališe kako po starim, dobrim, tako i po novim pe­smama. Publika je bila malobrojna, ali od­abrana jer se većina "skakavaca" razbežalo pred predstojeće potresanje! Oni su nam još jednom pokazali zašto su bend koji tra­je i uz koji je neizbežno sve kao što su divi­ngovanje, singalongovanje i dobro zezanje u street - punk rock stilu!
Pola sata njih je mala, ali dovoljna doza za ulepšano veče!
Uz "Slovensku" potresaši su zatvorili ovaj drugi po redu Bombshell Fest!
I kao što rekoh na početku - za svakog po ne­što, a svi su se na kraju očigledno dobro pro­veli!

Text by Boba Ranđelović
Photo by Nemanja Đordević