FLOGGING MOLLY
Dvorište Studentskog centra
Zagreb, 14.06.2009.
Flogging Molly su fantastičan irskizvučnopunk - za napijanje du­šu dalo sedmočlani irsko-američki bend. Oni pevaju o tome kako su neredi u Irskoj totalno besmisleni, o svakodnevnim stvarima koje ne zahtevaju da budeš Kelt da bi ih razumeo i naravno o tome kako je zanimljivo biti pijan (bolje nego star jel'te? O.p. D.V.) i koje su sve prednosti koje nudi glagol - pijan­čiti! Reklo bi se da su njihovi strastveni nastupi srce i sama suština benda, što smo mogli da vidimo u Zagrebu 14.juna.
Njihov larmadžijski folk-punk zvuk može da se uporedi sa zvukom The Pogues i The Dubliners-a, koji su im po svemu sudeći bili muzički uzori.
Ali opet, sa druge strane, na svoj način su i drugačiji i jedinstveni!
Bez predgrupa, tačno na vreme, vidno raspoloženi baš kao i publika - uskočiše u talase tonova bendža, harmonike, violine koji pored gitare i ritam sekcije čine da Flogging Molly budu to što jesu! Nizali su hitove jedan za drugim dok masa nije štedela ni delić sebe! Čitava dva sata smo uz energične "Tobacco Road", "Selfish Man", "The Seven Deadly Sins", "Float", "Devil's Dance Flor" i jednu od punk himni - "Drunken Lullabies"... igrali, skakali, a popilo se tu i dosta ožujskog, koje je, kako klizilo niz grla, tako se i prolivalo po glavama egzaltirane publike! Ma sve u svemu - bilo je ludo i veselo!
Iako i nisam neki obožavalac tog prav­ca, inicijalnu ideju odlaska na koncert videla sam i kao jedinstvenu priliku da malo pobegnem odavde i napokon ov­erim Zagreb! Na kraju sam se i feno­menalno provela na samom koncertu! Nepobitno je da postoji neka moć koju Flogging Moolly poseduju na bini kojoj smo svi zajedno podlegli! Mislim da postoje dve stvari koje pokreću ovaj, pa, šarolik bend, a to su - velike količi­ne piva i očigledna želja da trabunjaju dok ne krenu u novi nalet snažne muzike pretvarajući celokupno mesto zbivanja u tala­sajuću mrežu razigranih nogu, podignutih ruku i sa mnoštvom zelenih detalja. I nekako im je pošlo za rukom da kombinacijom irske muzike i piva spoje naizgled različite ljude. Moglo se videti tu istovremeno koketno letnje đuskanje devojaka, dosta čirokanera u društvu svojih ortaka, starijih fanova sa svim-mogućim-irskim obeležjima i naravno više viđenih ljudi u kiltovima!
Pa, da, sta više reći!
Text & photo by Boba Ranđelović