DEADLINE
CK13
Novi Sad , 13.4.2009.
Rođendanska zabava kluba CK13 obeleže­na je raznim aktivnostima, od čega je bitno spomenuti ranovečernju svirku (obzirom da je "slavljenica" napunila čak dve godine, to je pristojno vreme, da li?) pravo iz Londona, odnosno evropske im turneje, specijalni go­sti Deadline, iskusna ekipa predvođena skoro pa crvenokosom Liz Rose (usput bu­di rečeno mladom mamom, karate i pizza majstoricom… ne­ma šta, međunarodni talenti, tako svojstveni Londonu).
Predgrupa nije ni bila u planu (zašto, to ostaje pitanje) i zaista ne znam kad su počeli, ali biće da je na vreme (tek pričamo li to o Britan­cima… ili Japancima?). Posle devet godina fine egzistencije i pet studijskih albuma, long-term turneja, nastupa sa punk ve­likanima kao što su Cock Sparrer, Rancid, The Distillers… ta­kav kvalitet je negde bio za očekivati, ali uvek je zadovoljstvo i lično se uveriti u to. Čistokrvni prljavi (dragi gos'n oximoron) punk rock, plus ska, pomalo lepršav i začinjen šarmantnim co­ckney akcentom pomenute Liz, melodičan na kvadrat, isporu­čen je domaćoj publici koja je znala napamet priličan deo re­pertoara, a hitova ovog benda nije malo... "Take a good look", "Out of luck", "Take no chances"… na gitarama Ryan i Doudou, bas Harve i Pascal za bubnjevima… bez većih problema sa tonom, uspeli su da održe one glavne konce u ru­kama, i ostvare dosta solidan utisak, usput rečeno već su gostovali u Beogradu pre tri godine, a to je prilično mnogo vremena ako ste aktivni, tako da napretka mora biti - u pro­tivnom slobodno se može mačku o rep. Zadovoljni prijemom i bezrezervnom podr­škom publike Deadlineri (ili ti živopisni "mrtvolinijaši"… "krajnjorokci"?) su prašili jednu za drugom uigrani, uz "Thank you Novi Saaad" i ostale pohvale prisutnima.
Između autorskih dvo i tro-minutnih kompo­zi­cija, našlo se mesta i za koju logičnu obradu, nezaobilazni Ramones klasik, "Sheena is… a motherfucker, punk rocker..." Na kraju iščeki­vani najvel'ki im hit "Last night". Bilo je to sve za ovaj "night". Malo čudan završetak za jedan rođendanski dan (23h)… imajući tu u vidu da je i ulaz bio zacenjen dvostruko od uobiča­je­nog… zaista. Bend je makar bio kako treba.
Veselo i pitkohitično. Last night.

Text & photo by Tamara Jakovović