PRILIČNO PRAZNI, VUR
DNK SKC
Beograd, 11.04.2009.
Totalno bez plana, nađoh se kod SKC-a gde su te večeri svirali Prilično Prazni povodom promocije svog drugog albuma "Samo bor­beno". U svoj svojoj dokonosti rešila sam da ispratim taj događaj! I imala sam šta da vidim i čujem!
Za početak su, pred jedno stotinak tipova punih znatiželje i tri i po pripadnice lepšeg po­la, nastupile Pančevačke "pankerke" - Vibrator u rikverc. Joj, kad sam dočekala da i taj fenomen doživim! Onoliko rajski zelene boje na jednom mestu odavno nisam videla! "Tri gracije" zauzele su binu i počele svoj polučasovni bas/bubanj/vokal set. Zaista sam se sve vreme trudila da se udubim u ono što je dolazilo iz zvučnika, ali nije mi uspevalo. To­liko iritantan i istovremeno jednolično monoton pišteći glas odavno nisam čula!
Što se muziciranja tiče, pohvale basis­tki­nji. I toliko. Inače, usput nisam mogla, a da ne primetim i publiku. Cobain se čovek ubi kad je video kakvi su ljudi počeli da do­laze na njegove koncerte, pa bi bilo lepo da se izbegne kakva tragedija! Nadam se da će devojke brzo shvatiti da gromogla­sne aplauze onih kaodasamnaveselje­kre­n'o ubiru na apa-drapa-punk-indi-teen-sch­ool-šta­god look i da je to to. I mogla bih ja još što-šta da kažem, ali dobro, da ne budem baš skroz zlotvor, da za kraj ka­žem da se trude. Ko zna, ako dovoljno dugo potraju i još mnoogooo, mnooogooo vež­baju možda će to i zvučati bolje! A sve vreme se i pitam šta je to uopšte trebalo bendu Prilično Prazni!? U klubu je za glavni deo došlo do razmene ljudi, fanovi VUR-a, kao i sa­me čla­nice benda su se povukli i nakon prvih nekoliko pesama PP-ih užurbano napus­ti­li mesto zbivanja, a dodatno se klub popunio i napred su istupili ljubitelji punk-a. U ov­om slučaju street punk-a! Uz dobru rasvetu i instrumentalni uvod krenuli su sa rafalom žestokih, himničnih i prkosnih numera. Sa svim osobenostima muzike kojom govore ono što imaju da kažu, i pesme sa novog albuma pune su britkosti, oštrine i kritike! Ne­šte­dimice, u svakom pogledu surovo izvrgavaju osudi izopačen moral današnjice i sve što ide uz to, i isto tako istrajno pozivaju na nadu u bolje sutra. Čuli su se tu i revolt i bunt i energija. Za promenu, oni su mi zadržali pažnju!
Preko sat i po energične svirke Prilično Praznih, ispijanje sreće u tečnom agregatnom sta­nju (čitaj - PIVO), malo smeha već pomenutih prvih pola sata i eto neplanirano za­bavne večeri!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Anamarija Vartabedijan