SMF, MAGMA
DNK SKC
Beograd, 27.03.2009.
Čitavih jedanaest godina (jedan fuzbalski tim?) je proteklo od kada su SMF odrapili poslednji samostalni koncert u Beogra­du. Isuviše, ali ruku na srce (i složno da zapevamo) i nisu bili baš nešto preterano aktivni. Sada, godinu i kusur (vraća li to neko u radnjama uopšte?) dana nakon objavljivanja posled­njeg albuma "ma kome majku" red je bio da se upiše i taj "po­vratnički" BG koncert. DNK SKC-a je za tu "istorijsku" priliku bio prepunjen i to najrazličitijom publikom.
Za početak koncernog dešavanja dobrano okasnelog odabra­ni su Magma. Pratioci "Džetovog karavana" kako ih, pa, zlob­nici zovu, su s punim pravom opravdali poverenje koje su im SMF ukazali. Dosta energičan bend s vokalom koji duguje ideju Phil Anselmu, je na dobar način iskoristio svojih 40-tak minuta (možda i previše jer dobar deo publike uključujući i mene nije bio upoznat s njihovim radom) za predstavljanje svoje vizije metala. Iako, neosporno muzički dobro nabažda­reni (posebno bubnjar, koji odlično prati sva dešavanja na gi­tari), i opredeljeni ka američkoj HM varijanti, momci ipak po­seduju manjak melodije koji bi im sasvim sigurno doneo više publike.
Opet, njihov debi album je u pripremi, ne treba ni pričati unapred, jedno je sigurno, nas­tave li ovim tempom imaju itekako razloga da veruju u lepu budućnost.
A onda nešto posle pola dvanaest i nakon dugotrajnog ubadanja kablova u pojačala što buku proizvode SMF su započeli svoj set sa "Žurkom". Bili su minimum tri puta glasniji od Magme, samim tim je Saletov vokal (ključna stvar u bendu) bio poprilično nerazgovetan.
Držao se Sale koliko je mogao a da ne pocepa svoje gr­lo, jer bitku sa dva razorna instrumenta i raspoloženim "povratničkim" bubnjarem, teško je bilo dobiti. Publika je zdušno pomagala pri pevanju dobro znanih refrena, pe­sama kojima vreme samo dodaje na aktuelnosti. Brzina pri izvođenju istih se podrazumeva, nisu džabe SMF učili na Suicidal tendencies i D.R.I, a sada su svom razvoj­nom putu dodali još mnoga sazvučja. Vrlo eksplozivan i dobar koncert... još da je bilo vazduha... eh... bitno je da su SMF opet tu.

Za sledeći put (za koji se nadam da se neće čekati još jedanaest godine), neka druga sala bi bila daleko pametniji iz­bor, jer su SMF ovim koncertom dokaza­li da imaju više publike nego mnogi be­ndovi koji imaju "kontinuiranu" karijeru.

Text by David Vartabedijan
Photo by Anamarija Vartabedijan