U.K. SUBS, VOX POPULI
DNK SKC
Beograd, 11.02.2009.
Ova godina se polako zahuktava što se dobrih koncerata i svirki tiče! U roku od nekoliko dana Beograđani su imali lep izbor - Se­pultura, Iron Maiden i UK SUBS!
Prva dva pome­nu­ta sam propu­stila ovog puta!
Punk - rock vete­rani UK SUBS su po četvrti put po­setili našu zem­lju! Ovog puta u sklopu ovogodišnje ev­ropske turneje. Njihov prvi nastup u Be­ogradu bio je daleke 1985-e, na Aka­de­miji, a 11. februara su uz domaću podršku benda Vox Populi i veliki broj fanova, kako mlađih tako i starijih, raz­drmali malu salu SKC-a!
Posle prikladnog zagrevanja uz pivo i Vox Populi, koji su svoj sta­n­dardni repertoar osvežili novim pesmama za novi album, bili smo svi spremni za još jednu dozu adrenalina!
UK SUBS, osnovani 1977-e, su jedan od bendova iz prvog "'77-a" punk talasa u Londonu! Među prvim nastupima su im i nastupi u legendarnom The Roxy Club-u! Od tada zajedno nastupaju i ne­is­crpno šire energiju sada već vremešni Charlie Harper - osni­vač i pevač i Nicky Garratt - gitarista, dok je basista Al Gibbs sa njima od četvrtog studijskog albuma. Trenutno aktuelni bubnjar je Jamie Oliver! (i, ne, nije kuvar!)
Odmah su zahuktali atmosferu pes­ma­ma sa prvih albuma. "C.I.D", "I live In A Car", "I Couldn't Be Your", "Emotional Blackmail", "Kicks".. Sa pozamašnom diskografijom iza sebe, ove britanske legende ipak znaju da se euforija u publici izaziva baš hitovima sa tih prvih albuma, te su nastavili da praše sa - "Rockers", "Crash Course", "Barbie's Dead", kao i "You Don't Belong", "Tomo­rr­o­ws Girls", "Warhead"...
Iako je skoro nezamislivo da jedan šezdesetčetvorogodišnjak i isto ne tako mlađani gitarista i basista (ne računam bubnjara) divljaju na sceni, SUBS-i su razuverili svakoga ko je bio tog mišljenja, pa čak i mene! Oni su, za razliku od mnogih "mladih nada" koje sam imala prilike da čujem i vidim, svakako živahni i puni visprene energije koja sve vreme tutnji na bini, što je i neraskidivi deo muzike koju sviraju, kao i njihovog nastupa. Celokupnoj pak­lenoj jednostavnosti kojom plene, šmek daje to što se prosto vidi da ih sve to i dalje pokreće! Posle sat vremena opakog punk - rockanja, nije bilo teško vratiti ih na stage.
Pored ostalih "Party in Paris", malo ubrzanija verzija "Rat Race" i "Teenage", publici ja­kog apetita za dobrim svirkama bilo je nedovoljno! Neumorni SUBS-i su se uz "živeli" vratili još jednom i drugi bis zabiberili sa "Down in the farm" i pomalo improvizovanom "I'm waiting for the man",obradom Velvet Underground-a!
Dobro raspoloženje ih nije napustilo ni posle svirke! Sišli su sa bine, razmenjivali utiske i slikali se sa svojim fanovima, ljubiteljima dobrog melodičnog punk - rock zvuka! I to je to, ova svirka mi je pokazala zašto su UK SUBS bend koji zaista traje svih ovih godina!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Anamarija Vartabedijan