MOTORAMA, S.U.S.
Klub Žica
Beograd, 27.09.2008.
Hmmm... "Motorama" ili događaj koji je najavljen kao "sexy garage punk from Rome", dok nas sa postera gledaju dve histerično i jezivo nasmejane crnokose Italijanke, svakako je morao biti adekvatno propraćen.
Motorami je nastup u Beogradu bio treći po redu na njihovoj turneji u Srbiji. Odziv ljudi me je prilično iznenadio obzirom na svima dobro poznatu beogradsku publiku, koja iz nepo­znatih razloga misteriozno ustukne pred svirkama kako ma­nje poznatih, tako i domaćih bendova.
No, za početak je pun prostor kluba Žica obećavao dobar provod!
Mini spektakl je zapravo počeo nastupon sve aktivnijeg beogradskog punk rock trojca -S.U.S. U isto vreme i opaki pirati i mornari srcolomci, iz pesme u pesmu pokazivali su nešto drugačijoj od njihove standardne publike drugu stranu doma­će scene. Ne onu mlaku, mlitavu i opuš­tenu, već pravu stranu rock"n"rola. Iskre­ne i svakako buntovne, "udvaminutasve­možedasekaže" tekstove o današnjici koja nas okružuje, uredno, u korak prate garage rifovi i vrišteće solo deonice!
Gitarista svojim nemirnim šetanjem pored publike kao da baca sav bes i iskrenost na nju, dok prkosna basistkinja buntovnički i elgeantno koketira sa dinamičnim zvukom bubnjeva i vokala! Polučasovna lekcija muzičkog "kicking ass"-a ispraćena je aplauzom i uzvicima. Tako i treba! (Što Kaća-Hellbilly kaže: "S.U.S. je bend koji je teško smatrati za dosadan, ma koliko puta ga gledala")
Trojku u mornarskim majicama na imaginarnoj bini zamenile su dve simpatične Rimljanke u cr­nom, i sa jakom, crnom šminkom!
I "show" je mogao da počne.
U mračnom uglu bubnjarka (žalim njen instru­ment), a pod zelenim reflektorom bila je gitar-vokalistkinja (sa crnim "X" iscrtanim na čelu) pri­lično hipnotišućeg i ludačkog pogleda. Od prve pesme, zajedno uleću u senzualnu, sexi, smelu garage - rock akciju!
Sirovi, energičan zvuk koji mrvi na licu mesta, devojke iz "Motorame" zavijaju čas u šaljive, ka­priciozne note vokala, čas u gitarske elemente surfa, da bi zatim stidljivim pogledom i uzdisanjem podigle uzbuđenje!
Iz bujice čvrstih gitara-bubanj ritmova često iskoči po koji trik gitaristkinje lutkastog ponašanja. Svoj prodoran vokal povremeno je bojila piskuta­vom cikom, dok je bubnjarka zverski (nalik Zverku iz Mapeta) svirala svoje bubnjeve, sa naprslim činelama.
U njihovom celokupnom muzičkom stilu mogu se primetiti uticaji ranog Hole-a, Sonic Youth-a, pa čak i Stoo­ges-a. A skrenuta mi je pažnja kas­nije na zanimljiv detalj te večeri. Ovog puta je svirka u Žici zapravo bila - "bad music for bad girls", jer je na bini te večeri bilo brojčano više žena kada se uzme u obzir i basistkinja prethodnog benda!
Iako, Italijanke izgledom ne obaraju s nogu, vešto šepureći se svaka za svojim instru­mentom prosto izgledaju izazovno. A da pri tom i dobro znaju šta rade, pokazuju i četiri izdanja iza njih. Žestoke "Motorama" devojke su probudile pažnju naše lenje publike. To mi daje nadu da će ovo ipak biti dobra sezona što se ovakvih (meni lično dragih) deša­vanja tiče. Ostaje da vidimo da li će zaista tako i biti!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Reakcija