SINGING LOINS, GERDA BLANK
DNK SKC
Beograd, 14.09.2008.
Iako umorna od puta, zbog dobrih preporuka nisam htela da pro­pustim Singing Loins!
Zbog kašnjenja (naravno mog) propustih pola nastupa predgru­pe Gerda Blank sa Novog Zelanda. Muvajući se okolo pre ulas­ka, čula sam da iako su ranije već nastupali ovde, nisu ostavili baš pozitivan utisak. I eto, bez obzira na kašnjenje, imala sam priliku da se uverim zašto.
Na bini gitarista i bubnjar (obojica i pevaju) stvarali su (dozvoliću sebi da tako okarakterišem) alternativni garage noise!
Mogao se tu čuti i uticaj The Stoogies-a, The White Stripes-a, možda i The Kills-a, ali ipak i uz mnogo truda, valja­nja gitariste po podu, dosta improvizo­vanja i mršenja po kablovima i čemu sve ne i dalje je tu nešto opako falilo!
Ne zvuči to baš toliko loše, ali kao što reče moj pratilac, izgledalo je kao da su na probi.
Da su mlađi, moglo bi se reći da žele da budu veliki bend kad porastu, ali pošto su već u tim vodama, samo mo­gu da mi ostanu u sećanju kao predgrupa Singing Loins-ima.
A oni, Singing Loins, su odlučna i vedra akustična trojka - gitara sa jedne, mando­lina/bendžo sa druge strane i Chris Bro­derick za mikrofonom!
Uz daire i dobro raspoloženje raspališe vatrenu vožnju po autentičnom britanskom urban-folku, čiji koreni sežu do punk-a i blues-a! Pročitala sam negde da je njiho­va muzika čudna mešavina Chas n' Dave-a i The Pogues-a i mogu se apsolutno sa tim i složiti.
Simpatičan pristup i komunikacija sa pub­likom posebno su podigli ionako veselu atmosferu među oni 80-ak posetilaca. Uz ben­džo, daire, gitaru i Chris-ov glas, dnevne životne i socijalne teme, burne i parajuće him­ne "prljavštini pravog pijanstva", diskretno provučenu melanholiju i šepurenje sa pivom u ruci, ne mogu da makar na trenutak ne dočaraju sliku zadimljenog i vrevom ispunje­nog pub-a.
"God Bless The Whores of Rochester", "I Don't Like The Man I Am", "House In The Woods", atraktivno melodična "Angel Of The Medway " pozivale su ljude da se prepuste ritmu... Šlag na torti bio je "virtuoz Alex " koji se u akciji sa akustičnom gi­tarom pridružio trojci na bini, odsviravši sa njima sjajnu "Ho­nest Man "! (E, to je trebalo videti) Još neke od pesama koje su izveli su "Working For The Agency", "I'm In Love With The Loveliest Whore", "The Ship Song (Nick Cave cover) " i uz fantastičnu "vožnju" vrhunac nastupa bila je "Be merry! "
I nekako mi se čini da je prekratko trajalo.
Štaviše, svaki dobar koncert na kraju ostavi takav utisak!
Definitivno ću i Singing Loins-e svrstati u bendove koje bih ponovo volela da vidim i čujem uživo!
Text by Boba Ranđelović
Photo by Anamarija Vartabedijan