DEF LEPPARD, WHITESNAKE
Akademik Stadion
Sofija, 04.07.2008.
U okviru Tuborg Green Festivala, Sofija je imala priliku da ugosti dva velika imena svetske Hard & Heavy scene: Def Leppard i Whitesnake. Pristupačne cene ulaznica kao i pića na festivalskom prostoru, primorao je organizatore da u prodaju puste više od 18 hiljada planiranih ulaznica. Već oko 19h kada je početak predstave bio najavljen, veli­ki broj posetilaca je ispunio prostor Akademik Stadiona.U tom terminu, na bini je bila bugars­ka družina (predvodi je ovogodišnji po­bednik Bugarskog "Idola" Toma Zdra­vkov, očigledno mu ne fali ić, op D.V.) koja je uz poznate hitove AC-DC, Jud­as Priest, Twisted Sister i drugih usp­ela da pripremi publiku za Whitesna­ke. Po završetku njihovog nastupa, uz negodovanje prisutnih, sa razgalasa je saopšteno da će zbog zadržavanja opreme na Makedonskoj granici (inte­resantno je da je to bio i glavni razlog kasnjenja njihove opreme pred beogradski koncert pre dve godine. Tada su se Bugari žalili kako im ne valja kompjuterski carinski "puk'o" sistem, šta još uvek nije popravljen? o.p. D.V.) nastup glavnih zvezda biti pomeren za 22h umesto najavljenih 20h.
Nemilosrdno čekanje u redovima za piće nije uspelo da prekrati vreme iščekivanja nas­tupa, da bi se u 22h ponovo začuo isti glas uz sapštenje da će koncert kasniti još do­datnih sat vremena.
I zaista, negde oko 22:50 Coverdaleo­va ekipa je uz opštu euforiju uz prvu pesmu "Best Years" sa novog albuma istrčala na binu. Uz proverene hitove "Fool for Your Loving", "Is This Love", te par novih, atmosfera je dostizala ta­čku ključanja, da bi posle pete nume­re krenula dosadna kiša koja nije pre­stajala sve do pred kraj nastupa Def Lepparda. Band je verovatno iz tehnič­kih razloga zvučao bolje nego u Beo­gradu pre dve godine ali ipak ne baš dovoljno dobro. Reb Bitch je za razliku od Doug Aldritcha ipak pokazao umeće sviranja gitare a ne samo prebudženog polivanja, dok je ostatak ekipe zvučao sasvim uigrano. Uz "Still of the Night" i za bis ostavljene "Burn-Stormbringer", posle 75min, David (eh, kako lepo ime, o.p. D.V.) i ekipa priveli su nastup kraju, nakon čega je veliki broj njihovih fanova brže bolje pobegao u suvoću, tako da je parter za razliku od pokrivenih tribina do početka nastupa Def Leppard ostao poprilično desetkovan.
Nakon nekih 30min. pripremanja opre­me, grmljavinom sa razglasa, uz "Rock­et", krenuo je i nastup ogluvelog Leppar­da. U prvih nekoliko numera, očigledno je bilo preglasno iskakanje bas gitare iz celokupne zvučne slike što je umalo us­pelo da ugrozi kasnije zaista dobar zvu­čni ugođaj. Mnogi Whitesnake fanovi su se nakon koncerta složili da je Def Le­ppard bio bolji bend te večeri. A kako i ne bi. Oni su za razliku od muzičara oku­pljenih oko David Coverdalea ipak band. Posebno je dobra stvar što je Vivian Campbell posle toliko godina provedenih u bendu dobio više prostora te je lepo pokazao kolegama iz bivšeg mu benda kako gitara može da se koristi sa mnogo manje pretencioznosti a puno više efekta. Ritam sekcija Rick Savage-Rick Allen pumpa kao da su im sve ruke na broju, Phil Collen i Joe Elliott vode show, mada Elliottov glas u visokim registrima više nije ono što je bio, ali je falsetima uspevao da nadomesti nedostatke. Za prateće vokale nema zamerke - nisu li time uz svakako posebnu produkciju podstakli gomilu američkih bendova druge polovine osa­mdesetih na plagijat (Borko pljuvaču! o.p. D.V.). Tako su sa "Hysteria", "Armaggeddon it", "Photograph", "Poure Some Sugar On Me", "Rock Of Ages" i na bis izvedenu "Let's Get Rocked" raspevali desetak hiljada pokislih fanova.
Iako su oba benda uz skraćene nastupe (verovatno zbog kiše) uspeli da zadovolje preko 20 hiljada posetilaca, ostaje utisak da su Def Leppard, iako ovom prilikom nisu odsvirali niti jednu numeru sa prva dva is­torijska albuma (nažalost), ostavili publiku, makar ostatak njih zadovoljnijom.

Text by Borko Ristić
Photo by Victor Alexandrov
www.radiotangra.com