MESSER CHUPS
DNK SKC
Beograd, 06.06.2008.
St. Petersburg. Da, St. Petersburg je grad koji može da se podiči svime, čak i gostovanjem Michael Kainea pri snimanju raznih špijunskih trilera, ali nikako ne može da se podiči pla­žom, obasjanom suncem, gde obitavaju surferi, sve zajedno sa svojim daskama koje zabavu znače.
Međutim, baš iz St. Petersburga dolazi ruski trio (trojac? a dv­ojac na promotivnim fotosima) Messer Chups, koji svira baš Surf rock.
Prilično egzotično, baš kao i promotivni billboard ispred SKC-a, na kome basis­tica Svetlana odevena kao Betty Page iz najboljih dana nišani preko svog muzič­kog oružja. I izgleda da je baš taj billbo­ard sa likom ove porculanske basistice i doprineo dolasku popriličnog broja ljudi u mali klub SKC-a. Na nesreću, Ruski trojac je zbog problema sa papirima za­kasnio pri dolasku u grad koji ima dve reke, a nijednu surf-plažu, te je koncert kasnio čitava dva časa.
To samo po sebi ne bi bio problem, da iz bašće SKC-a nije dopirao zvuk "Loših kopija", benda koji je pravio svoj oproštajni BG koncert (e to je bila jedina srećna okolnost pri tom događaju).
Negde oko ponoći, na prilično oskudno osvet­ljenoj bini pojavio se i surf rock trio Messer Chups. Muški deo populacije je odmah prilepio pogled na dugonogu sve sa mrežastim čarapa­ma crnokosu (prava Ruska boja kose?) Svet­lanu obučenu u neku suknjicu i nešto između korseta i topa i sve je bilo potaman. Ma koliko da se vižljavi Oleg (gitarista) trudio da proizvodi "pipave" bravure na svojoj gitari, levi deo bine je bilo mesto na koji su bili upereni pogledi.
Celokupnu surf-rock svirku pojačavali su pažlji­vo odabrani video detalji iz opskurnih horror i ko zna kakvih filmova puštani preko video-bima, kao i razni govorni segmenti (jer trojka na bini uopće nije progovarala, a pevala još manje, jer ko je uopće video da se peva dok se surfa) iz filmova pri početku skoro svake pesme. Što bi kada se sve sabere u stvari dobio jedan horror-surf bend ili trash-horror-b production surf-rock ili...
I to bi bilo to, Messer Chups su uneli malo slovenske duše i to romantične po jednoj od retkih najava u izvedbu nekih pesama, te načiniše i surf obradu one kompozicije koja je nakada davno najavljivala sportsko popodne, a to beše "Magic Fly" grupe Spa­ce i ništa više. Publika je uprkos nikakvoj komunikaciji benda sa istom sve vreme la­gano surfovala tokom njihovog nastupa. To je ipak dovelo do kurtoaznih aplauza, ali ni­kakve veće energetske razmene nije bilo. Čak se i porculanska Betty Page nije pom­erala, a gde bi bio kraj da se u surferskom zanosu bacila u publiku da je ista vozi na talasima... Ma, Rusi su očigledno korektno naučili lekciju, iako je bilo tu i malo ritmičke klimavosti (jaki talasi, šta li?) dobili su i jedan bis i osim zaista prelepe pripadnice rus­kog ženskog pola (Mc Cartney?), tu ništa nije bilo uzbudljivo. Eonima je to daleko od onih što molestuju Bambije, a miljama od Kalifornije, kolevke surfovanja. Može to mno­go bolje verujem ili možda meni ne prija surfovanje bez vriska surfera pri pada pod og­romne talase... ipak i ovo surfovanje je korisnije od onog besomučnog putem interneta u doba kada se dešavaju razni događaji u gradu... ma Svetlana rulz!... a tek što su joj objavljene fotografije u nekom ruskom muškom magazinu... eh...
Photo by Anamarija Vartabedijan