ATHEIST RAP
Living Room
Beograd, 02.02.2008.
Ma, otišao sam do SKC-a samo da bih polepio plakate za Base­ment Blues Records Festival i da kažem: "Zdravo i kako je bilo u Hrvatskoj" drugarima iz Atheista. Ali, stiglo je jedno pivo, dok su Atheisti završavali tonsku na "bini" ovoga puta osiguranoj sa jed­nom rešetkom, ne bi li nekako to sprečilo Popa i Raduleta da na­ude publici... ili obrnuto.
E, onda je stigla i ekipa, pa zatim još neko pivo i od mog odmora subotom uveče ne beše baš ništa. A, nekako mi i nije krivo zbog toga, beše i dobra pljeskavica posle koncerta... mmm... hrana...
Na vratima Living Room-a je stajao plakat za koncert a na njemu je bilo nalepljena traka na kojoj je pisalo "rasprodato",a i gužva, znači, više od preko nekoliko posetilaca u odnosu na poslednje koncerte koje sam posetio.
I beše gužva, dobro nije to bila baš tolika gužva, ako se čovek našanči dobro, može i da vidi nešto, a za vazduh nema proble­ma, isti ne postoji, bar ne u tom prostoru kada ima ovoliko (350) ljudi. Ah, da povod za svirku beše nedavno objavljivanje prvog DVD-a pod nazivom "Live in KST", tek da se zna. Takođe pose­tioci su od devojaka koje prave i uređuju HC/Punk/Oi fanzin "Su­bkulturno obrazovanje", mogli da dobiju i poslednji primerak is­tog. Pa vi vid'te sad.
U dogovoreno vreme, odnosno u tačno 23h, punk-rock vese­ljaci iz NS-a, počeše koncert. Na startu odsviraše dve nove, jedna se zove "Karburator servis", tu se nešto produvavaju di­zne i nešto se popravlja... očigledno kola i sve što ide uz njih su neiscrpna inspiracija za ovu ekipu koja sada piči drumo­vima naše nekadašnje domovine. Posle nepoznatih numera, došao je red i na pesme za opštu rados' i veselje. Svašta se tu ređalo, zaista i da sam hteo da pamtim redosled ne bih mogao isuviše su bili darežljivi moji prijatelji, a u takvim uslo­vima je apsolutno nemoguće ukuckavati u mobitel set listu. Nisam ni Šiva a ni ona druga azijatska boginja pa da imam toliko ruku kojima bih postigao sve te u datom momentu ne­moguće zadatke. Setih se, prva pesma u spletu opštenarodnih punk-rock igara beše "Sarajevo", to je ona u kojoj pominju onu lopinu od Brege, Edi Granta i Roberta Planta. Ma, kakve su to neuništive rime, bile i ostale. Atheistima, je ovo bio treći koncert u po­menutom prostoru i ovaj je sasvim sigurno (osim što je bio najposećeniji) bio i najgla­sniji, što sa njihove strane, što sa strane publike, koja se prosto takmičila sa bendom pokušavajući da nadjača ozvučenje.
U jednom, kratkom momentu dok je Radule (sa novim frizom-šizom u obliku Irokez frizure) najavljivao "Feličitu", puče mu žica i to G, te ju je nešto dugo namotavao, da bi konačno krenuli u nabrajanje "žabarskih" timova i nekih njihovih vrlo dobrih igra­ča od kojih pola nije njihovo, mada bejahu tada... ali to je ta sportska tranzicija. Predlažem osavremenjavanje pomenute numere, ja sam se doduše u startu uključio u to urlajući Arse­nal, svaki put kada je trebalo vikati Feličita, tek da se zna.
Koliko me memorija sećanja služi najveće ovacije je dobio "Dr. Pop", a potom i kompozicije "Štrikanje", "Pritilend" (jeste u toj zemlji živimo), "Godina kulture", te nezaobilazna kolska trilogi­ja, a mene je jako razveselila i najbolja upotreba rifa (na tu pe­smu obično zaboravim) "dimče na H2O" u pesmi "Pomoćni đubre". Generalno, nije bilo nikakvog energetskog pada u toku koncertu (osim tog G incidenta), ovoga puta Dr. Pop-u niko otimao mikrofon iz ruku nije, a bend je bio standardno dobro ugruvan i pičio je preko dva sata punom snagom. Ko im je kriv, kada imaju toliko pesama što narod voli... to bi trebali da iskoriste... evo baš je Dr. Pop najavio da će se kandidovati idući put... podršku ima. Opasan su oni bend, BRE!
Photo by Aleksandar Zec