ATOMIC SUNSET
Living Room
Beograd, 21.12.2007.

Atomic Sunset po drugi put ove godine u Living Room-u.
Ovoga puta sa vrlo dobrim razlogom: promocija debi albuma "Hot Rods & Pin Ups".
Dovoljno da zaintrigira publiku ili ne... hm, polovično.
Jaka koncertna ponuda tog dana, makar samo za SKC, uticala je na to da ovom promotivnom koncertu prisust­vuje samo 150 ljudi (što je opet za neke daleko poznati­je bendove i dalje nemoguća misija).No, ni to nije dalo omesti ovaj "Nu Hot Ro­dded Rockabilly" bend da se predstavi u odličnom svetlu (iako istoga uveliko manj­ka u pomenutom prostoru). Mada publika još nije upoznata sa debi albumom, bend u sastavu Đorđe Stijepović (vokal, kontra­bas), Dražen Škarić (gitara, vokal) i Atomic Alek (bubnjevi) je odmah silovito krenula sa premijernim pesmama.
Dakle, radi se uveliko i na novom materijalu, tek da se zna. Iskreno, mislim da je publici bilo svejedno, bitno je da su upijali ono što je izlazilo iz razglasa. Stijepović je vreme provedeno u Americi (od poslednjih koncerata u Srbiji), očigledno iskoristio da poboljša svoje vokalne sposobnosti i da zvuči mnogo sigurnije (što je definitvni dokaz blagotvor­nog uticaja kalifornijskog morskog vazduha... od onog u Sijetlu se umire).
Od tih novih pesama, najviše me je dojmila neka koja ima "Prisoner" u na­zivu (no, za to ima još vremena). Mate­rijal koji se nalazi na debi albumu, je u ovoj izvedbi bio mnogo ubedljiviji nego pre nekih šest meseci (vežbalo se jel'), a sam bend mnogo više razigran. Nije manjkalo ni međusobnih obračuna in­strumentalnog karaktera, kao ni mno­go kompaktnijeg seta, što je samo do­prinelo ushićenju publike. Zaista mno­go bolja reakcija auditorijuma nego na prvom koncertu u ovom prostoru, što opet može da znači da se ovaj zvuk (osim ustalje­noj rockabilly ekipi), može primiti i kod drugih slušalaca. Bilo je tu uobičajenog koketira­nja sa punkom, metalom, psychobillyem i raznim formama koje samo obogačuju bazič­ni rockabilly.
Pentranje na zvučnike, sve zajedno sa kontrabasom i pridruživanje Dražena u istoj egzibiciji sve zajedno sa Gretschom je postalo neizostavni deo njihovog kon­certa i to donosi dodatne ovacije, baš kao i prateća vokalistica Ivana Jelisavčić koja se pojavila u dve numere "Devil Wo­man" i u aktuelnom singlu "Hot Rods & Pin Ups". Redosleda se zaista ne se­ćam, jer sam u jednom momentu, oti­šao i u gornju salu SKC-a, ne bi li čuo i video na delu moje drage prijatelje iz Pu­le zvane i u javnosti znane kao Kulturno Umetničko Društvo Idijoti. Došao sam taman da čujem kako cela sala peva "Kada sunce opet zađe" i ostadoh na izvedbi numere "Ne za­boravi". Ma da, majstori iz Pule ne mogu da pogreše, baš mi je bilo drago zbog njih, samo mi je bilo krivo (sasvim suprotno od pravo), što Tusta i ekipa nisu mogli da ukače makar delić nastupa Atomic Sunseta, koji su uveliko prašili Cash-ov "Vatreni prsten", kada sam se vratio u LR. Koliko me pamćenje služi (a to mi zaista nije išlo od mozga tih dana), na bisu behu dve numere, prva "California Sun" (pa dobro može i sunce sve za­jedno sa vazduhom da impruvuje glas, jel da) i na zahtev publike "Devil Woman" još je­dnom i onda je bio kraj... valjda. 70 minuta dobrog zvuka i ubedljive izvedbe su prepo­ruka za naredne nastupe Atomic Sunseta, a njih će na sreću biti. Nu Hot Rodded galaxy still to come...
Photo by Anamarija Vartabedijan