THERION, THE VISION BLEAK
SKC
Beograd, 11.12.2007.
Joj, opet Therion.
Lepo sam rekao sebi da neću da idem na taj koncert.
Ali, prijatelji te uvek zajebu, a prijatelje treba poštovati, pa makar te i zajebali. Nisam stigao ni da odgledam prvo polu­vreme Liverpool-ove borbe za opstanak u Lizi Šampionata.
Borko je nešto dramio oko toga da treba stići na koncert, a ja sam dočekao makar 2:0 i otišao do SKC-a, nadajući se da će tako i ostati do kraja meča.
Na svu sreću Liverpool se ras­pucao pa su im turili još dva komada. Lepo.
I tako Liverpool postade kriv što ne videh the Vision Bleak, koji su očigledno počeli na vreme. Šta je, bre, svim tim bendovima, sada svi počinju na vreme, ne može čovek više ni da okasni onako akadem­ski na koncert. Ah, tranzicija, sada se svi kao nešto prid­ržavaju tačnog vremena. Opet, to i nije toliko loše, možda se u nekom narednom veku i naučimo redu, radu & disci­plini, baš kao i Liverpool.
Therion su uveliko orkestrirali u velikoj Sali. Grandiozno, pompezno, simfonijski i najmanje heavy. Dvojica gitaroša se trudiše sve vreme da "otežaju" muziku, ali ništa od toga nije izlazilo iz kutija zvučnih, na kojima su dve žene, devoj­ke, majke, otkud znam (jedna je imalo telo kao dobra riba, a druga...) sa vučjim maskama na glavi držale neke zastave ne pomerajući se ič jedno 45 minuta. Therion teatar, pa dobro. Zabavno, malo predstave nije na odmet.
U sklopu performansa pomenute dve pokušaše i da glav­nog pevača (ili jednog od njih, pošto ih ima tri komada + je­dna sa obdarenim grudima + glasom), srede nekim buka­gijama, ali nije pomoglo te je on nastavio da peva i dalje.
Ma, proslavljali su dva'cet godina egzistiranja na sceni i svoj, ipak respektabilan, komercijalni uspeh. Publika (njih oko 700) se dobro zabavljala, dok je meni sve to prilično bi­lo bledunjavo, ali nadasve tačno & precizno. Bila je tu i jed­na pauza, ne bi li se Therionci odmorili za drugi deo šoua, za koji je bila zakazana izvedba celog "Theli" albuma.
E, ako su u prvom delu koncerta koliko-toliko delovali kao bend (mnogo manje nego pre desetak meseci), u drugom delu koncerta je glavna sedmorka delovala kao da je saku­pljena sa sedam različitih novogodišnjih žurki, bre!
Sve skupa sa trbušnom plesačicom (što je inače vrlo met­al, jel'te), ali je bilo lepo za videti. Sve to spada u domen toga da ljudi vole "Theli", pa neka im, mene tu ništa nije impresioniralo, osim tonca koji nikako nije pronašao načina da gitariste izvuče tamo gde im je mesto, ovo bi ipak tre­bao da bude heavy, a to se ne može samo sa preglasnim bubnjarem.
Posle jedno tri sata svirke (svaka im čas' na izdržljivosti) Therion su završili nastup sa "Summernight City" od ABBE, što nas automatski dovodi do zaključka da je ABBA kriva za sve, ili su samo Therion pogrešno shvatili šta treba da sviraju, ili možda... ma, bili su O.K, ali mene ta vrsta metalurgije nikako ne može da pomeri.
Uostalom, ko me ter'o da idem na koncert... a i nisam stigao na pregled Lige Šampio­na, ma, makar crnog piva nije nestalo.
Photo by Aleksandar Zec