BLAZE BAYLEY, FATHER, NEKROPOLIS
NS Time
Novi Sad, 12.10.2007.
BLAZE BAYLEY, FATHER, THROUGH ART
Hol City Academic
Beograd 13.10.2007.
Eto, i to se dogodilo, više niko ne može da kaže da Iron Maiden, baš kao i svi njihovi pevači nisu ispoš­tovani u ovoj zemlji na brdovitom Balkanu. Blaze Bayley (inače treći pevač "gvozdene device") je došao da održi poslednja dva ko­ncerta u okviru njegove ekskluzivne unplugged turneje pod na­zivom "This Is My Life". U Novi sad je stigao sa popriličnim za­kašnjenjem, te je ceo koncert dobrano kasnio. Normalno, pre toga je očigledno umornog od dugog puta, Blazea, Rich New­porta (gitaristu) baš kao i Father trebalo nahraniti. Večera u re­storanu je protekla prilično užurbano, ali vrlo hranljivo.
Povratak u klub je protekao u dobroj atmosferi i u Bayleyeo­vom objašnjenju negovog petogodišnjeg plana. Pri ulasku u klub, evidentan je bio manjak publike (valjda se ista prepu­cavala po forumima, ko je veći metalac i koji heavy metal je pravi, krivi itd.), ali i vrlo dobar nastup thrashera Nekropolis, koji su negde pred kraj opičili i jednu Death obradu.
Father (Rijeka) su vrlo brzo izašli na binu i svojom profesio­nalnošću, uvežbanošću i jasnim stavom vrlo brzo su stekli simpatije publike.
Njihov polusatni nastup je bio više nego dobar.
Oko 1h izjutra, Blaze Bayley i Rich­ard Newport (očigledno istreniran i na akustičnoj gitari kao klasičar) su zauzeli svoju poziciju, a nešto preko 70-ak ljudi se nabilo ispred bine. Atmosfera je bi­la prilično vesela, svi su se trudili da odgovore na Bayleyeve želje za horskim pevanjem i davanjem podrške, a on im se odužio nastupom, koji je, pa, slobodno mogu napisati neza­boravan. Treći pevač, sada zvuči mnogo bolje, nego u "gvoz­deno" doba, glas mu je mnogo "puniji" (što valjda ide sa po­veđanjem njegove rezonantne kutije, da ne kažem stomaka), a Newport je zahvaljujući aranžmanima koji su itekako prila­gođeni pesmama, naprosto briljirao.
Bend jednostavno nije potreban. Njih dvojica su itekako dovoljni da dočaraju sav galop, tugu, i čvrstinu koja se i očekivala.
Treba li reći da je 60% materijala sastavljeno od Iron Maiden kompozicija. Posle skoro dvosatnog koncerta, BB je strpljivo potpisivao plakate i slikao se sa posetiocima, potvrđujući tako svoju izjavu da "on ne može da funkcioniše bez fanova".
Svaka čas'.
Beogradski koncert se održao u do sada za ovaj tip svirke pri­lično nepoznatom prostoru, holu bioskopa City Academic.
Za razliku od nastupa u NS Time, koji je bio tipična klupska svirka, bina u City Academicu je ukazivala na ozbiljan koncert.
Sa nešto prome­njenom postavom beogradski trash death bend Through Art je kroz svojih pet pesama, jednostavno protutnjao holom.
Nakon kratke stanke, Father su otpočeli svoj nastup, koji je tog dana samo potvrdio njih­ov kvalitet. U pitanju je ozbiljan bend koji u svojoj svirci sadrži i nu-metal elemente, baš kao i tradicionalne thrash delove, sa nastup­om, koji se za razliku od nekih domačih ben­dova, zaista zove NASTUP. Odsvirali su i vrlo dobru verziju pesme "onih čupavaca iz Liverpoola": "Eleanor Rigby", a nastup su završili sa očiglednim hitom u njihovoj režiji pesmom "Machina". Vrlo dobar bend.
Bayley je tog dana očigledno imao više vremena da svari večeru, te je imao i više vremena za pripremu set liste, koja se nije mnogo razlikovala od one izve­dene prethodnog dana. Newportov uvod u "Temple Of Rock", je označio početak koncerta, Blaze se odmah oglasio svojim baritonom i fešta je mogla da počne. Malo priče je usledilo, kao i objašnjenje pesme "To­tally Nude". "Hey Baby" je spustila malo loptu, da bi Bayley mogao da iskaže sav raspon svog glasa. Čis­to, iskreno i nadasve dobro. Došlo je i vreme za ono što su svi čekali, deo sa pesmama "gvozdene devi­ce": "Lord Of The Flys" i "Sign Of The Cross" su pod­setili publiku na vreme kada su svi osporavali njegovo bivstvovanje u redovima, možda najpopularnijeg HM benda na svetu. Mogu reći, a i napisati, da mi te pesme u ovim ara­nžmanima, sa neverovatnim sviranjem Newporta (svira i bas linije, kao i tutnjavu, a i piči ritam, sve odjednom), zvuče mnogo prijatnije nego u ono doba.
Tu je već publika, krenula da iskazuje svoje vokalne sposobnosti, koje doduše nisu išle mnogo dalje od onog "OOOOO", ali i to je bi­lo dovoljno da upotpuni ovaj fenomenalan zvuk koji je dolazio sa bine. "Regret" i "10th Demension" su bile dokaz Bayleyevog auto­rskog potencijala. "Ment To Be", "Two Worl­ds Colide", "Look For The Truth" su usledile. Eksplozija saradnje Bayleya, Newporta i pu­blike je došla do izražaja u "Futureal", baš kao i u dramatičnoj "Com estas Amigo". Kraj oficijelnog dela je bio zaključen sa fenome­nalnom verzijom pesme koja opisuje autorov život: "Soundtrack Of My Life". Opasan je Bayley, uostalom, ni ne može da bude drugačiji kada pored sebe ima sto sa Jack Dan­ielsom i gitaristu kakav je Newport.
Bis je usledio. "Man On The Edge". Pa da, ludilo. A, onda pesma koju mu njegovi biv­ši kompanjoni nisu dali nikada da peva uživo "Wasted Years". Po, onome što se dalo čuti pogrešili su.
Blaze, na najprostiji način pleni energijom, baš kao i svojim načinom pevanja, koji je eksplodirao u "The Trooper".
OOOOO, opet, a onda pesma koju su po prvi put vežbali tog popodneva, nakon što je Rich turio nove žice na gitaru, premijera na ovoj turneji "The Clansman". Ljudima i to nije bilo dosta, te je očigledno raspoložen i pomalo zamoren, što od Jack-a, što do dužine koncerta, Bayley na drugom bisu otpevao "Stare At the Sun". Dovoljno. Kao što je i obećao pred kraj koncerta, uputio se ka šanku, ne bi li opet ispoštovao fanove, što je trajalo oko 40-ak minuta, a za to vreme se Rich, opet žalio kako ga bole prsti, ali nije is­puštao čašu sa pivom. E, šta ti je ljubav prema tekućini.
Za razliku od nekih unplugged koncerata, koji zvuče kao svirke na plaži, ovaj dvojac je zvučao kao celokupan bend, a to je ono što ćete i čuti sledeće godine, kada budu došli na "full metal turneju".
Dobrodošli!

P.S. Publika u Novom sadu beše mnogo bolja, raspevanija i luđa. Koncert u Beogradu beše mnogo bolji, sve zajedno sa fenomenal­nim zvukom i lajtom, eh da se sve poklopilo, bilo bi za 11. Ah, da posle ovakva dva koncerta dođe mi da se zapitam da li su fanovi Iron Maidena na ovim prostorima viruelni? ili možda samo vole da nose majice sa tim logotipom, a da ne znaju šta je to u stvari?
Mislite o tome!
Photo NS by David Vartabedijan
Photo BG by Anamarija Vartabedijan