TOKYO SEX DESTRUCTION, S.U.S., ŠMAJSER
DNK SKC
Beograd, 07.10.2007.
Ferry Bryan, da, slušao sam ga nekada, povremeno ga za­vrtim putem CD plošče i dan danas, ali Sava Centar je jedno strahotno mesto za koncert. Zavaljen u ona sedišta verovatno bi zaspao na koncertu (a i pušenje nije dozvoljeno). Elem, BF niks. Čuo sam da je bio odličan, e, baš mi je drago zbog nje­ga. Muse. Pa da, Muse, nije delovalo kao loš izbor, čak mis­lim da imaju tri opasne pesme... ali u 19h je bio odloženi pre­nos Barcelone i Atletika iz Madrida na lisičjoj televiziji. Barsa je odigrala odlično, Ronaldinjo je dok je igrao lepo delio lopte, mali Mesi je briljirao, An­rija nije 'telo mada se trudio. Ukratko 3:0 za nas. A Tokyo Sex Destruction su takođe iz Barselone, jednog prelepog grada koji je Gaudi vizuelno arhitektonski preporodio. Izbor je bio krajnje lak, imalo se otići na Tokyo Sex Destruction.
Ispred SKC-a, dobra ekipa, limenke sa tekućinom pivskom se kupuju i čeka se (standardno) na početak dešavanja.
Šmajser su bili prvi na bini. Nije to što se znam sa svim čla­novima benda preko petnaestak godina, ali Šmajser zaista zvuče opasno.
"Hmelj", beše početna kompozicija. "Crv", "Ljudi", te moj fa­vorit "Crni flomaster" su se ređale i dizale atmosferu. Dosta ljudi ih je prvi put videlo i videlo se da im se dopada ono što ova ubitačna trojka isporučuje sa bine. Šmajser su imali ideju da završe sa obradom Iggy Pop-a i da su se oni pitali, oni bi to i uradili, ali ne može to tako. Dozivanjem i čestita­njem na odličnoj svirci, vratili su se i za kraj odsvirali "Kloni­rani klovn". Mislim, da se na ovakav bend dugo čekalo na ovim porostorima, samo da se ne ulenje. Toliko zdravog rock'n'rolla odavno nije čuto.
S.U.S. su već odomaćeni bend na ovak­vim koncertima. Svaki put zvuče sve ube­dljivije. Uz kraći intro, koliko se sećam, jer sam pazio da mi neko ne prospe čašu cr­noga piva, uleteše u objašnjenje svog imena. Sistematsko uništavanje sistema je moglo da počne i da se održi u nared­nih četvrt sata.
"M.M.P." mi je izuzetno draga zbog teksta, "Šablonksa dosada" je ono što se deša­va verovatno svakom živom biću, a S.U.S. opasno ukazuju na takvu pojavu.
U jednom momentu, dok mu je kabl dopustio Mr. Dna se stuštio u publiku i pičio gitaru, te ovog puta svojim žicama nikome nije pocepao čarape.
Njihov glavni favorit "Kašnjenje" je bila pretposlednja pesma i već sada ima status po­tencijalnog hita. Završili su sa već standardnim cover-om, obradom Social Distortiona "Mommy's Little Monster". Momci i žensci opasno praše.
Posle ovako dobrih bendova i atmosfere koja je išla samo naviše, zapitah se šta sad mogu da urade ti seksualni destru­ktivci iz Barselone, koji se prave da su ustvari iz Tokija. Nisam ih gledao prošle godine, te mi se to pitanje samo po sebi na­metalo. A, pošto sam video ljude shvatio sam da zaista nisu iz Tokija. Niko, bre, tu nije žuće boje kože i niko od njih nema iskošene oči, a pritom izgledaju kao polu-pimp likovi.
A, onda....a, onda...a, onda je krenuo zvuk sa bine koji... pa, da parafraziram moju dragu mi drugaricu: "ovi su me izuli iz ci­pela!". Dobro, slagala je, imala je patike, ali u biti to je to.
Neverovatna energija koju poseduje frontmen, kao i njegov plesni dar nikoga nisu mogli ostaviti ravnodušnim. Tu je sve prštalo, od gitariste koji je nemilosrdno gazio po pedalama, skak'o, ležao na leđima i ispaljivao solaže, preko bubnjara sve zajedno sa isplaženim jezikom do podebljeg ali ubojitog basiste. Nije bilo ni trenutka opuštanja, ni trenutka predaha. Sve je bilo podre­đeno njihovom zvuku, koji u sebi sadrži što uticaj The Hives, što freedom ludilo legen­darnih MC5, što moguđnost za ples, a bogami i za bes koji se pronalazi kroz neke pa­saže koji imaju sličnost sa RATM.
Kada se svemu tome doda i njihov priro­dno vreli Katalonski temperament, pa... dobijate uragan sa velim U. Pevač je sila­zio u publiku, pevao zajedno sa onima koji su znali šta treba da se peva, vraćao se na binu ispaljivao antiglobalističke po­ruke. Tokyo Sex Destruction uopšte nije bilo lako uhvatitit. Taj bend je jedan veliki molotovljev koktel koji očas plane, pa po­sle šta vam se desi. A desi se mnogo to­ga, i samo možete da kažete: "Tokyo Sex Destruction­razbijanje!!!". Kakav nastup.
P.S. mnogo popijenog piva, mnogo dobre atmosfere, trojica gitarista na kolenima, jed­an pevač u publici, pozitivno zujanje u ušima, to je sve presek ovog opasnog koncerta. J...o i muze razne i ferije, odmor je ionako prošao, još kada bi samo malo, malo malo malo popravili zvučne kutije u DNK, bilo bi to mnogo divno, divno divno.
Photo by Anamarija Vartabedijan