ATOMIC SUNSET, BLUES DELIVERS, ROCK MISIJA
8th Annual Coyote Bike Show: Tamiški kej
Pančevo, 14.07.2007.
Subota 14.07. Na "Izlazu" neko "pseće" veče.
Na okađenom prostoru Ušća - Stonesi.
Svoju građansku dužnost sam po prvi put izvršio pre tačno se­damnaest leta u Beču.
Gledao sam ih, a i slušao.
Ovo je bio koncert za sve one koji su pronalazili razne izgovore kada je trebalo preći po minimum 700 kilometara za hodočaš­će. Eto im Stonesi u BGd-u.
Nadam se da su uživali sa minimum sedamanest leta za­kašnjenja, ja sam opet vodio bend na svirku. Ovoga puta u Pančevo na drugi dan Moto Skupa ili na "8-th Annual Mo­to Fest by Coyote M.C." (ovo MC nema ono pogrdno pričo­liko značenje, već označava moto-klub, tek da se zna).
Na prostoru Tamiškog keja okupilo se dosta ljudi a i bilo je uparkirano puno dvotočkaša. Sveukupno, mislim preko 1.000 duša. Bina velika i dobra.
Turiranja koliko oš', a i onog drugog s obzirom da je pola kile Weiferta (bilo i crnog URA!), bilo 60 dindži.
Dakle, popiješ pa turiraš. I tako, dok sam ja vršio turiranje, domaćini skupa Blues Delivers su počeli koncert.
Uigrana i usvirana petorka sa povremeno glavnom ženskim vokalom.
Repertoar je bio sastavljen od prove­renih R&B standarda.
Mogle su se čuti "Simple Man" (e, nju baš volim), "Tush", "Baby Please Do­n't Go", "Shame, Shame, Shame", "I Got My Mojo Working" i ona od onog Kleptomana "Šejla", kao i mnoge dr­uge (koje sam zaboravio od turira­nja) u toku jednosatnog nastupa.
Ukratko, siguran i dobar bend, kao što napisah sa povremeno glavnom pevačicom koja ima lep senzualno-grub glas, koji se idealno uklopa u o odlično odabran repertoar za ovakvu manifestaciju.
U pauzi dok je sa razglasa išla "After Dark" od Tita i druga mu Tarantule, četiri devojke su krenule da plešu na bini.
Jedna od njih je očigledno profi, dok su ostale tri plesu pri­begle iz čistog uživanja i sa amaterskim nabojem, što je opet rezultiralo sevanjem bliceva iz publike. E, sada ko zna šta bi bilo da je tu bila i ona mala Meksikanka znana kao Salma Hayek. Selma...Selma...
I dok su se devojke uvijale po taktovima posle mraka Ato­mic Sunset su zauzimali svoje pozicije na bini. Silaskom devojaka sa bine (doduše vraćale su se u toku AS nastupa tri puta na istu), Atomic Sunset su silovito krenuli sa "Behi­nd The 8-Ball Man". Stoompin' rockabilly je pravi izraz za to.
Očigledno zagrejani Alek ili Mengele (Eyesburn) je gromovitim bubnjanjem najavio silo­vit nastavak uz "Teenage Queen" (jes' patak Đoka, pa posle u zatvor, a?). "Bloodhouse Worms" je održala tenziju, makar sviračku da bi "Fight For Ya" eksplodirala punk žesti­nom na rockabilly način. Publika se polako privikavala na ovaj za domaće prilike prilično neuobičajen zvuk. Instrumental "Proud Hawk" (pomalo Dick Daleovski) je vratio plesnu trupu na binu. Blicevi opet, all in sixteen. Ereakcija je počela, opasan je to instrumental.
S gudalom u ruci Đorđe Stijepović je krenuo da svira uvod u "Hot Rod Cat", da bi od­bacivši gudalo, krenulo sumanuto slepovanje po kontrabasu, koje je izazvalo odličnu re­akciju, baš kao i pesma, koja evidentno ima potencijal hita (ma šta mislio Mič Valijant). Obrada "Train In Vain" (the Clash za neupućene), je bila povod za igranje.
Dražen (gitara) je svojim upadicama ob­ogatio ovu inače odličnu pesmu. A, uos­talom, kako i da ne svira upadice i dobro kada ima oružje kao što je Gretsch. Pan­keraj se nastavio sa "Lost Generation". "Rave On", od Buddy Holly-a, je bila na­javljena kao jedna od omiljenih pesama gospodina Lemmy Kilmistera, sa kojim Đorđe ionako svira. "Atomic Boogie" je bio još jedan dobar povod za dokaziva­nje znanja sviranja kontrabasa, što je Mengele opasno ispratio sa svojim uda­račkim instrumentom. "Shakin' All Over" je bila, kao i pre tri nedelje u Living Room-u, opasno tripozna, ali sada sasvim adekvatna za ovaj skup.
Nu-metal-rockabilly se mogao čuti u "Hot Rods & Pin-Ups", da bi se konc­ert uz prisustvo plesačica (Hvala, još jednom) bio završen sa "Ring Of Fi-re" Johnny Cash-a .
Atomic Sunset su uz odličnu svirku, pokazali da ova zemlja ima bendove koji mogu svašta da urade (pa ma­kar i da dižu kontrabas...) samo ako im se da šansa.
Ovaj bend je šansu dobio, na vama je da im pomognete da je iskoriste... što bi neko rekao podržimo prave vrednosti. Uostalom, uskoro će i debi album...
Photo by David Vartabedijan