LA PLEBE, CONCRETE WORMS, S.U.S.
DNK-SKC
Beograd, 09.07.2007.
Poučen neugodnim iskustvom prouzrokovanim sopstvenim prevelikim očekivanjima na prošlonedeljnom koncertu TON-a, na koncert San Francišćana, La Plebe, sam došao sa prilič­nom rezervom. Međutim, već posle njihove tonske probe, sh­vatio sam da moji strahovi padaju u pivo, i da ču bezrezervno uživati na koncertu. Upravo za to uživanje su bili zaduženi i spe­cijalni gosti: S.U.S. i Concrete Worms, koji su tog dana doživeli objavljivanje novog EP-a "Just Gamblin'" (Avlijaner Records).
Čak je i prostor DNK-a, bio poprilično popunjen, dakle mnogo više ljudi od preko ne­koliko, koliko ih je bilo na prethodnim koncertima, svirkama, svirkicama u pomenutom nepravilnom pravougaoniku. I što je najvažnije svi su bili raspoloženi.
S.U.S. (ili sistematsko uništavanje siste­ma), sam gledao pre oko metar i više da­na na 'demiji. Bili su sasvim O.K. Večera­šnji nastup je prevazišao moja očekivanja. Za nepunih pola sata koliko su S.U.S. pro­veli na bini, demonstrirali su sve što mod­eran rock'n'roll-punk bend treba da pose­duje. A, to je hrabrost, umešnost i svirka bez stajanja. Čak je i gitarista prevazišao stra' od publike, te je sve vreme drljao gi­taru okrenut ka posetiocima, koji su očig­ledno došli da podrže bend.
Basistkinja je čak uspela da iz svog standarno namrgođenog lica, uputi čak i jedan smešak, pri tom ne zapostavljajući na sasvim sigurno opaljivanje basa. Koliko se iz prepanjenog ra­zglasa moglo čuti, bubnjar (jedan od dva Popaja u bendu), je morao da se nadglašava sa kolegama, ne bi li se njegovo pevanje čulo, ali sve u svemu, dok bend insistira na spanaću, njihova muzika će evidentno biti moćna, brza i bez pardona.
Našoj učmaloj sceni (čas' izuzecima), baš ovakvi bendovi tre­baju. Bravo za trio S.U.S., UA za gluhog tonca. Ah, da opet su odsvirali obradu Social Distortion "Mommys Little Monster", ura zbog toga. Imaju i jednu pesmu gde txt ide nešto kao "isti ljudi, iste priče…", ta je opasna.
Pauza je vrlo kratko trajala i već posle pet minuta, na bini je stajao jedan od mojih omiljenih domaćih bendova, takođe trio poznat pod nazivom Concrete Worms. Izgleda da su konačno došli do toga da imaju fanove, što je vrlo ohrabrujuće, a sas­vim sam siguran da će se posle ove svirke, broj njihovih poš­tovalaca povećati. Njihov punokrvni rock'n'roll je (uz kratke sta­nke), prosto oduvao preko 150 posetilaca. U setu sastavlje­nom od starih pesama "Gambler', "Freaking", "Refuse To Lo­se", "Monster Kids"… kao i nekoliko obrada, Dragana (bas), Dragan (vokal, gitara) i (uz D. Đuričića I Aleka) jedan od naj­zaposlenijih bubjara Ilija, opravdali su status "najmotorhead­astijeg" benda u nas. Makar meni to tako zvuči. A da ne tupim mnogo u prilog toj tvrdnji ide i fenomenalna obrada "Emergency" s kojom su, koliko me pamćenje služi završili svoj set. Hvaliću ih pojedinačno drugi put, zaslužili su to.
Dva OPASNA domaća trija su bili izuzetno dobar uvod za raspoložene La Plebe.
Ska-punk ili Punk-ska ili više punka sa du­vačima je uvek dobar povod da se provese­lite. Ako se tome doda još i jezik, koji u os­novi ima vedrinu (osim u TV sapunicama, tamo je sve tako tragično), i uz opravdanu političku angažovanost, koja ide više od di­zanja srednjeg prsta, dobijate sliku o La Plebe.
Furioznost sa kojom su počeli koncert tra­jala je do kraja jednosatnog seta, obogaće­nog jednim bisom. Sve vreme koncerta, na kome je bend uglavnom predstavljao pe­sme sa poslednjeg albuma "Hasta La Muerte" (treba preslušati, odličan je), publika je izvodila stage-diving, SKA-kutala i odlično se zabavljala. Toj sveukupno zdravoj atmosfe­ri su u velikoj meri doprineli, trombonista i trubač, koji su nesmanjenom žestinom duva­li u svoje oružje i manijakalno džuskali sa istim po bini. Ali, kao i kod nastupa S.U.S.-a, tonac je i ovoga puta bio gluh, te je jadan basista morao itekako da se napreže ne bi li se čuo, što je doprinelo izobličenju zvuka (a kasnije zujanju u ušesima).
La Plebe su usvirana banda, koja očigledno ne može da pogreši i ujedno bend koji zna kako se vodi koncert. Pred sam kraj nastu­pa, uspeli su da razgale sve posetioce sa obradom "Dirty Old Town" (za one koji ne znaju, tu pesmu je pevao onaj Irac što ima malo zuba u glavi, a pesma je verovatno ne­ki tradicional…). Uz klimu, koja je prestala da radi već tokom nastupa CW-a, isuviše oz­nojeni i energični La Plebe su kao posled­nju pesmu odsvirali kompoziciju "La Posta" i pozvali ljude na PIVO, što je uvek vrlo lepo i tekuće prijatno.
Super veče prepuno totalno pozitivne energije.
Photo by Anamarija Vartabedijan