KREATOR, AMON DIN
SKC
Beograd, 16.06.2007.
Ovaj jun je neki baš okrutan mesec. Umesto da lepo i rasterećeno uđemo u leto, evo nama svaki dan potop malo po malo.
Umesto bašte SKC-a, gde bi koncert bio kudikamo prijatniji, nas­tup Kreatora je bio pomeren u veliku salu pomenutog zdanja.
Na Amon Din sam zakasnio. Na žalost to mi uspešno ide, samo kada su oni u pi­tanju, a ne smatram ih hrđavim uopšte.
No stigoh taman na vreme za početak nastupa verovatno (ma, sasvim sigurno), največeg nemačkog thrash benda od kada je sveta i veka.
Da, Kreator su to kreirali taj zvuk na tom podneblju sa sada već zaboravljenim Living Death. Kreator su preživeli i postali jedan od vodećih bendova te vrste metalurgije i posle odgle­danog i odslušanog koncerta čini mi se da nemaju nameru da odustanu od zacrtanog puta, kojim sasvim sigurno i bez uzmicanja idu.
Taman kada su se svetla ugasila, grotlo u SKC-u, je krenulo sa komešanjem, na +300 stepeni celzijusa. Švabovi krenuše sa "Violent Revolution".
Sasvim ispravno, tako je i zvučalo.
Christianov bas je sasvim lepo pomerao utrobu, a Mille i Sa­mmijeve gitare su sekle oštro poput onih brijača koje Beck­ham koristi. Jurgen Reil je svojom bubnjarskom tutnjavom sa­mo upotpunjavao pakao kojim su Kreator sigurno krstarili.
Druga odsvirana pesma je bila favorit iz mladosti "Pleasurre To Kill". U takvim trenutcima, počinjete da shvatate kako je ge­neralno današnja muzika isuviše "safe". Pomenuta pesma je za ono vreme (kao i album u celini) bila nešto revolucionarno. Na žalost Kreator su tu i stali, u razvoju, da ne pominjem "En­doramu", kao jedan prilično glup iskorak ka nečemu "novom". Na pažlivo dizajniranoj bini prepunoj platna na kojima su lo­banje (ma da a šta bi drugo), Kreator su bez ikakvog problema prikazali kako thrash bend treba da zvuči. To je bilo jedno lepo i sasvim opravdano bru­talno ubistvo. Publika je zdušno skandirala Mille, Mille, te se gospodin na bini vrlo pri­jatno iznenadio. Tako ti je to kada dođeš prvi put ovde. Zvanični deo koncerta, koliko se sećam su završili sa "Phobia", u toku koje je mogao da se desi i incident na koncertu.
U toku trajanja pomenute numere, moj blesavi drug čije se ime izgovara kao ime pevača Kreatora, je hteo da skoči sa balkona ponešen emocijama. Alo bre! Sprečilo se i to da osa­mdeset kila (tamo-vamo), padne na razularenu publiku koja se ionako zabavljala sa šutkama, dranjem, headbangingom i sličnim plemenskim metalskim plesovima.
Vratili su se na bis, ja sam tada već sedeo u holu, ipak za sa­unu nisam bio prijavljen. Odprašili su i bis. Sa koncerta niko nije mogao da ode nezadovoljan, a pogotovo ne bend, čiji su mi pojedini članovi tri sata kasnije u bašti KST-a, uz otvoren šank (he, he) prijavili da su izuzteno zadovoljni sa koncertom i publikom. Eto, šta se sve desi kada dođete u Srbiju prvi put. Ma, bili su odlični ili kao što piše na njihovom guestbook-u..."ju ju ju šta uradiše sinoć".
Photo by Anamarija Vartabedijan