INXS
Bašta SKC
Beograd, 02.06.2007.
Strašno je kada se shvati da interesovanje za "mainstream" zvuk, u našoj maloj zemlji uopšte ne postoji.
Ovde sve mora da bude "pomereno" na neku stranu, tako da su dugo najavljivani INXS, svojevremeno perjanice zdravog pop-ro­cka, doživeli i to, da u toku dobro prodavane svetske turneje, u Beogradu budu prebačeni sa najavljaneog stadiona Tašmaj­dan u baštu SKC-a, pred svega 500 posetilaca.
Voleo bih da mi pisači izveštaja dnevnih novina objasne po ko­joj su oni matematici videli tamo 1.500 ljudi, kada nas je bila samo "šačica".
No to sve i nije toliko bitno.
Oziji su na bini bili već oko 21:20h i sa očigle­dno velike produkcije za baštu SKC-a (i pome­nuti broj ljudi), krenuli su bez pardona sa "Su­icide Blonde". Malo, preterano za početak jer­bo svi znamo kako je Hutchence završio... ali sve moje teorije zavere tu padaju u vodu. INXS i pored duge pauze i očiglednog manjkanja publike na ovom koncertu, uz vrhunski zvuk, rade maksimalno profesionalno. "Where We Belong" je zaista pokazala da oni u tom trenu­tku pripadaju baš tom mestu, a treća, velelep­na, pesma "Mystify" je definitivno razbila sve u publici. Devojke su brže mrdale guze, a mi sada malo manje pokretljivi kuce (kukove) i sve se vrlo brzo pretvorilo u jednu veliku žurku za sredovečne (a kako ja tu spadam?).
Čak je i meni velika nepoznanica, novi pevač imena J.D. For­tune ili Forčun po izveštajima iz novina, očigledno sate i sate proveo ispred sopstevnoga ogledala pitajući se "Ogledalce, ogledalce da li sam ja veći Hutchence od Huthencea?". Forčun je savršeno skin'o sve pokrete po kojima je "preminuli" bio po­znat. Forčun čak peva bolje nego Hutchence, ali je malo pred­rkan u želji da to pokaže, međutim nikako ne mogu da se ot­mem utisku da pomenutom razigranom lepotanu nešto fali. To je ona karizma o kojoj sam pisao u najavi, da to je definitivno to. I pored toga bend je s neviđenom lakoćom prošetao kroz sve veće hitove njihove karijere, čule su se i "Hot Girls", "Disa­ppear", "By My Side", "Taste It", jedna po malo reggae sa nov­og, valjda se zove "Never Let You Go" i ona na kojoj je nekoliko nas metalskog oprede­ljenja podiglo "roge" u zrak "Devil Inside", te "Get The Party Started", ta je valjda trebala na početku, pobrkali krigle eto šta je.
INXS, su više nego očigledno mašina, koja hitova ima napretek i to hitova kojima niko ko voli dobre pesme ne može odoleti. Strahovito dobra i pozitivna atmosfera je bi­la na kratko prekinuta kada je bend posle 60 minuta svir­ke otišao sa bine. Pauza nije trajala dugo i Oziji sa Kana­đaninom u postavi su se vratili da na bis isporuče još dve pesme: "New Sensation" i "Never Tear Us Apart".
Krajnje zadovoljavajuće, i dovoljno da opovrgne sve ske­ptike (među kojima sam bio i ja).
Srednja struja i dalje postoji bez ikakvog problema i vrlo lako može da vas zabavi...
Photo by Anamarija Vartabedijan