ANTI NOWHERE LEAGUE, KUD IDIJOTI, POGREB X, SKRETNIČARI
Boogaloo
Zagreb, 28.04.2007.
Anti Nowhere League su u ono vreme kad sam bio tinejdžer ja, bili prototip pravog punk-rock benda.
Prvi put sam ih gledao baš u Zagrebu daleke 1983. godine. No lju­bav prema njihovoj glazbi je datirala od nekoliko godina pre, kada je moj prijatelj Lola, nabavio njihov prvi LP.
Drugi put sam prisustvovao njihovom koncertu u Beogradu 2003. godine uz meni vrlo drago žensko društvo.
Tom prilikom sam se upoznao sa Animalom (ima fotografija u Pho­to2) i bio sam srećan kao daleke 1983. godine. Tada su bili super, iako je malo ljudi prisustvovalo tom koncertu u Barutani.
Takođe, ne više od nekih 600 posetilaca, bilo je u "Boogaloo"-u. Oko devet sati svirku su za­počeli Skretničari.
Posle njih u odeždi kakvu je nosio nekada najveći sin naših naroda i narodnosti, poznat kao Je. Be. Tito, nastupili su Pogreb X, sa re­pertoarom Satana Panonskog.
Tu su se negde uvukli i Sex Pistols sa "Ana­rchy..." i za sam kraj nastupa "Lepi Mario", ko­ja je nedavno doživela i obradu u Dža ili Bu verziji.

U pauzama sa razglasa je dopirala muzika meni jednog od najiritantnijih punk bendova na svetu (a tu računam i neke na­še) Toy Dolls. No nekako će se preživjeti. A to se najbolje radi, kada na binu izađu, uvijek raspoloženi ( a očigledno umorni), "drmatori" iz Istre ti materine, Kud Idijoti.
Za početak Sale je krenuo da fotografiše publiku i da objašnja­va istoj kako su oni stariji od ANL, jer je Tusta stariji od Anima­la, a muzički početak je usledio sa, novom valjda se tako zove "Uskršnjom pesmom", premijerno izvedenoj u Šapcu, ali ovo­ga puta je Tusta, naučio tekst iste, te ga nije čitao sa papira.
"Moderna ti", "Dittatore" (očigledno svaki bend ima neku pos­većenu svom šefu sale), "Darwill", "Mi smo ovdje samo zbog para" (ah ta sa meni jed­nim od najdražih slogana, skoro kao iz Alan Forda) i onda upevavanje sa publikom u "Zbogom Marija". Tu, negde Tusta nestade sa bine, a vokalne deonice je preuzeo Šef Sale, otpevavši dve dugo ne izvođene kompozicije "Sjaj" i "Dan kad sam ostao sam".
Uglavnom, pizdarija se nastavila uz uvek drage "Marjane, Marjane", fenomenalnu "Za te­be", "Genijalce" i sve druge drage nam pesme iz njihovog impozantnog CD/MC/LP/Če­mpress opusa.
Očigledno i pored umora od puta enredžija i mađija ovih Istrana nije izostala.
Nakon sat i dvadeset minuta znojavog nastu­pa Kud Idijota i kratke stanke, bilo je vreme za punk legende Anti Nowhere League
Animal i dalje izgleda kao da je izašao iz baj­kerske bande pobesnelog Humungusa (od­eljak Mad Max 2), sve zajedno sa tamnim cvi­kerima, koje očigledno sprečavaju da njegov ledeno-životinjski pogled ne potamani razula­renu publiku. Zdrav je i prav i očigledno isuvi­še jak, mada mnoge stihove peva na koleni­ma, kao da se bori sa svim demonima proš­losti, kojih očigledno ima isuviše.
Počeli su sa odom upravo njemu, "Animal", da bi već sledeća pokazala njihov (njegov) stav, a to je bila "I Have No Fear". Beskompromisni, kao i uvek uostalom, ANL su odpra­šili jednu od najboljih ljubavnih pesama snimljenih ikada a to je "For You", dok je mož­da vrhunac Animalovog dramljenja i razornog, promuklog i iskrenog pevanja bio u "Wo­man". Kako je to kada čovek voli (boli?). Beše tu i obrada The Beatles-a, "Nowhere Man", kao i opaka "Burn 'Em All". U setu se našlo mesta i za neke novije kao što su "De­ad Heroes", u kojoj se pominju mnogi značajni heroji likovne scene i koja na žalost pre­dstavlja i kritiku celokupne današnje muzičke industrije.
Pustite ljude samo da pevaju i da se zabaljaju pre nego što umru, ne jebite sve to sa raznim korporacijama. "Streets Of London", "We Are The League" (jes itekako), "I Hate People". Sve same himne našle su svoje mesto na ovom koncertu.
Na bisu ANL su bili pojačni Šefom Saletom na gitari i razi­granim i raspevanim Tustom, te su u toj konstalaciji isporu­čili "We Will Survive".
Odoše sa bine.
Uz dozivanje punk veterana iz publike i mladih punk-Irokeza, vratili su se na istu i sve zajedno sa otimanjem mikrofona jedno-drugom iz ruke, Animal i Tusta uz pomoć ansambla ANL otprašili onu po kojoj metalci znaju za bend.
Reč je o biseru slobodnog govora, a to je "So What!".
Briljantno.
Ako niste znali ANL imaju dva živa albuma, jedan se zove "Li­ve In Yugoslavia", objavljen je u doba nekadašnje zajednič­ke države svih naših naroda i narodnosti.
Drugi "Return To Yugoslavia" snimili su 1997. godine u Sl­oveniji i Hrvatskoj. Niko im nije objasnio, tada, da Jugosla­vija više ne postoji, ali verujem da se Životinji j..e za to, a sada, s obzirom da su po četvrti put na ovim prostorima, možda je vreme za novi živi album.
U slučaju da ste sa slušanjem ANL i skupljanjem njihovih albuma stali dalekih osamdesetih, probajte da nabavite poslednji "Kings & Queens" (2005, Captain Oi Records), ništa mudro, ali je baš zato i dobro. Sve u svemu i s obzirom na godine i razna pokoljenja, oni su preživeli.
Photo by Anamarija Vartabedijan