TIDE
Living Room SKC
Beograd, 21.04.2007.
Uvek volim da odem i proverim neki bend uživo, pogotovo ako isti dobije preporuke i to dobre.
Tide je jedan od nadolazećih slovenačkih bendova koji iza sebe ima jedan album "Seven Days" i bogatu koncertnu ka­rijeru. Na žalost koncert u Living Room-u, s obzirom na miz­erni broj posetilaca neće promeniti njihov status u zemlji Srbiji.
Što je velika šteta.
Već sam pogled na opremu i gitare uveliko spremne na bini, odavao je utisak da će Ti­de, počistiti i ono malo posetilaca svojim punokrvnim rock zvukom.
Bend očigledno ima i neke prijate­lje ovde, tako da je njihovo pojavlji­vanje na bini, posle projekcije nji­hova tri video spota putem video bima, izazvalo pljesak.
Krenuli su energično, sa blagim osvrtom na nešto što bi moglo da zvuči kao nu-metal, ali nije.
Celokupan zvuk im se bazira na očiglednom poznavanju rock nas­leđa i ukrštanju svega i svačega, što je simpatično ali ne vodi ka bilo kakvom prepoznatljivom zvuku. Gitaristi (od kojih je jedan i glavni vokal) odlično rade svoj posao, u pojedinim trenutcima vole i da zasviraju terce, ali ipak, najupečatljiviji su refreni, gde ceo bend vrlo dobro slaže glasove. Ah, da da ne bude zabune Tide pevaju na engleskom jeziku. "Release My Gun", jedan od njihovih favorita, zvuči možda malo previše Nirvanasto za moj ukus, ali drži pažnju. Još jedna rokačina je usledila do preda­ha uz dve mid-tempo pesme, u toku koje je basista i to šestožičani (oduvek sam se pi­tao, koj' će im te dve žice više, kada je ionako basista D.A.D.-a primer da se taj instru­ment može svirati i sa dve), držao peškir preko glave, čekajući kraj pomenutih pesama. "Lost In Time" je bio naziv druge, vrlo, vrlo korektne pesme.
Poslednja numera za prvih sat vremena svirke bila je "Evolution", koju smo pre koncerta imali prilike da vidimo i u obliku video-sp­ota. Vrlo energično, sa zaraznim refrenom.
Na ničim izazvan bis, ali to valjda tako treba, a i bila je dobra svir­ka, Tide su otprašili "Rise" od The Cult (dobro je da se neko set­io da neku pesmu sa "Beyond Good And Evil" albuma stavi u svoj "obrađivački" opus) i ultimativni favorit svih gitarskih bendova "Ki­ck Out The Jams" od MC5.
Krajnje energično i sasvim koreknto, ali Tide, baš kao i svi doma­ći bendovi ili da ne kažem bendovi sa podneblja Balkana imaju itekakav problem sa imidžom. Zaista ne tražim da svi vizuelno budu kao Faster Pussycat, Rammstain ili Marilyn Manson, ali lju­di potrudite se malo, anyway Tide zaista praši dobro! Još da su im Bonux bili predsku­pina ili možda Vanish... e...
Photo by Anamarija Vartabedijan