NENO BELAN & FIUMENS
Pogon Doma omladine
Beograd, 07.03.2007.
I tako, Belan je sa svojim, sada već desetogodišnjim, pratećim bendom Fiumens trebao da održi BG koncert za dan Svetog Valentina ili Trifuna, svejedno.
Nije.
Cela ova mini srpska turneja je bila pomerena za period oko dana žena. U oba slučaja, Neno se bavi ženama. Pristaje mu. Oduvek je umeo da izmami uzdahe i da udahne lepo raspolo­ženje, počevši od svojih Đavolskih pa sve do današnjih Fium­enskih dana. Na žalost, ljudi ovde uglavnom pamte samo Đavolske dane i ono malo perioda kada su ispijali vino noći, čekavši onu malu da dođe iz Zagreba.
Pogon je bio sasvim pristojno ispunjen, jedno 600 duša, ug­lavnom uparenih, željno su iščekivali početak koncerta na ko­me će po već ustaljenoj tradiciji NB-a i Fiumensa, moći da se posvete romantici, makar na ta tri sata. Počeo je sa "Zvuci ul­ice" (sranje, odmah rade emocije). E, to je ono što ne valja sa tim ex-yu bendovima i koncertima, taman kada pomisliš da si očvrsnuo i tako to, s.ebu te za tili čas, neka sećanja, da ne ka­žem, refrešuju ti daleko zaboravljene lepe slike iz perioda koji se zove odrastanje. I dalje tvrdim da sam imao tu sreću što sam odrastao i svašta radio uz Đavole, beše to lepo vrijeme. Ali da se manem toga, set listu nisam zapamtio, samo sam primetio da je prvo veće raspevavanje publike krenulo sa "Điri Điri", a još veće uz "Pričaj mi o ljubavi".
Po meni najuzbudljivija je bila, ona koja tera noge da se same pokreću a to je "Kucaj opet". Rock N Roll, baby. Belanov "gre­tsch", radi posao za desetku (bez mita). Ta gitara sama po se­bi svira, još ako vlasnik iste zna šta će sa svih šes' žica, onda zadovoljstvu nema kraja. Neno to zna. Ređali su se hitovi, sa velikim "H" (to je ono što današnjoj muzici nedostaje), Fiume­nsi su fenomenalno svirali, a bogami, i pevali prateće vokale, koje kada čovek čuje odmah pomisli na more. A more je odu­vek bilo zgodno za... ma da to su Buldožer rekli u "Helgi".
Posle skoro dva sata i četrdesetak minuta svirke uz jednu po meni iznenađujuću obradu Filma "Zamisli život...", Neno Belan i Fiumens su se oprostili od publike uz "Ovo je kraj".
Lepo. Taman je trajalo do posle ponoći, mogao je odmah da se čestita osmi mart.
Kada sam ušao u backstage, da Belanu stegnem ruku, te da se dogovorimo oko neče­ga, samo me je pitao "Je li to to?". Odgovor je bio potvrdan. Da, to je to, to je taj pop, koji nije Iggy, a uz koji svako može da uživa. Lepo veče, a i Bayern je prošao dalje.
Photo by Anamarija Vartabedijan