CONCRETE WORMS, DNK
SKC
Beograd, 19.02.2007.
Otišao sam na AC/DC Tribute Band u Living Room. Znao sam da u DNK-u, sviraju holandski Bambix. Jedne Bambije sam gle­dao tri dana pre toga, što je sasvim dovoljna količina lanetine za jedan mesec.
Onda mi ortak reče da će predgrupa biti Concrete Worms. Ura!
To je jedan od bendova, kojui najviše volim u ovoj zemlji koja se batrga da izađe iz kandži zvuka kojesu svojevremeno postavili Bi­jelo dugme i YU-grupa.
Na žalost po Concrete Worms, vrlo malo ljudi u ovoj zemlji sluša uraganski rock sa pu­nk prizvukom.
I na njihovu žalost, ja sam (iako se više ne bavim ti­me), bio jedan od retkih koji je njihove snimke puš­tao putem radija. To sve vodi ka tome da će oni ost­ati večita predgrupa inostranim bendovima, a oni kao bend i zaljubljenici u to što sviraju zaslužuju mn­ogo, mnogo više. Concrete Worms su u toku svog 25-minutnog seta, izbacili svu paučinu, koja se sku­pila u ozvučenju DNK-a, pomerili vufere i naterali vi­sokotonce da konačno prorade. Ta, količina sirove energije, oličene u najduže tri minuta baražne vatre, čistokrvne rock formacije (gitara-glas, bas-glas i ne­umorni bubanj), nikada (ili skoro nikada, sa izuzet­kom Goblina), nije viđena na ovim prostorima.
Dragan cedi svoju gitaru i peva kao Hetfield na ko zna čemu (makar je to moja impresija). Kako on steže vrat gitare i iz nje izvlači svu mast i kako barata svim obrascima čiste rock muzike, je za divljenje.
Dragana sa druge strane, upotpu­njuje refrene tipičnim gang-vokali­ma, a basom udara isto toliko jako kao i Ilija (ne dajte mu više da uniš­tava jadne bubnjeve) u svoj komp­let. Uz njihove davnašnje favorite, od kojih je najpoznatiji sigurno "Monster Kids", set su završili sa furioznom obradom Motorhead/Girlschooll verzije "Emergency". Upravo tako ako čujete da negde sviraju, hit­no na Concrete Worms!
I samo da znate, kada imaju vremena oni umeju da opletu u svojim ubilačkim verzijama i Sonics, Ramones, Johnny Thundersa i sve što je iskonsko.
P.S. Dragan mi reče da su konačno snimili novi LP. Jedva čekam to da čujem, još ako je snimatelj istog uhvatio "žestinu sa bine", onda će to biti pakao. Za sada ih jedino mo­žete čuti na davno objavljenom albumu za F.U.R Colective i na kompilaciji Serbian Gui­tar Attack u izdanju Basement Blues Records.
Photo by Dragana Garić