THE BAMBI MOLESTERS, ŠTUKE, RAGMAN
Akademija
Beograd, 16.02.2007.
Generalno, oduvek sam izbegavao svirke na Akademiji, što zb­og zvuka, što zbog nesretnog prostora i činjenice da samo prva dva reda mogu da vide ono što se dešava na ionako maloj bini.
Ipak, otkrio sam mesto gde mogu nešto i da vidim, i gde zvuk i nije toliko odvratan.
Normalno, to je šank i zahvaljujući mojoj visini, lepo sam mo­gao da vidim članove benda, makar do pola, a i konobar je uvek pri točilici.
Ragman sam propustio, uostalom gled­ao sam ih ispred The Sirens i nisam bio nešto ushićen sa njima.
Štuke lete iz Pančeva.
Koliko sam primetio oni su impresionira­ni ranim radovima Iggy Pop-a i MC5 (po­što ovi drugi i nemaju novije radove).
Pevač se malo više drao, a mnogo manje pevao uz to je i skakutao (to je valjda, po­sledica života u gradu sa mnogo ispare­nja), pokušavajući da dočara "ludilo".
Ali, ono što se mora priznati je da pose­duju veliku količinu energije. Ipak, jedna stvar me nervira, svi cover bendovi, bilo rock, hard-rock ili u ovom slučaju garage, sviraju iste pesme, samo iz svog žanra.
A, kako bi bilo da se malo istraži i prošara re­pertoar, ovako će ispasti da su "Search & Destroy", "I Got Mine" (dobro ta baš i nije na prvu) i "Ramblin Rose" jedine pesme koje su gore pomenuti napisali.
The Bambi Molesters sam gledao pre deset godina na festivalu Zgaga u Sloveniji.
Dopala mi se basistkinja ili basistica (valjda je to tako po njihovom govoru), a i surf zvuk je uvek zabavan za slušanje.
U međuvremenu, The Bambi Molesters su napravili veliku karijeru, a i ostarili su, tako da im sada surf-zvuk očigledno mnogo više prija. To valjda ide sa godinama.
Svejedno, TBM zaista impresivno sviraju i nijednog trenutka, čak iako sviraju instrumen­tale, nisu dosadni. A, kako i bi kada Lada (basistica), onako, mnogo dobro izgleda, a i svira isto tako kako izgleda. S vremena na vreme (ne Ljuba i Asim), ubacivali su i pes­me u kojima se peva, a čak su u jednom momentu naterali i publiku da u brejkovima jedne pesme uzvikuje složno "La Bruta" (parafraza na "Tequilla").
I tako su vozili, gitaristi se odlično poigravali, bilo je čak i "navijačkih" surf-momenata, a ja sam sa mojim prijateljem iz osnovne škole i pevačem je­dnog od prvih HC bendova Dissapear (i tu sam svirao u prvoj postavi) sa ovih prostora, Kostom, evoluirao karijeru Ramones-a i podsećao se ka­ko su oni imali ogroman broj surf-pesama.
I dok smo tako lepo raspravljali TBM su krenuli da sviraju "California Sun", pesmu koju su Ramones obradili na "Leave Home". E, to je to. J...š koncert ili veče bez Ramonesa. TBM su sa tom pesmom i prethodnom koja je bila u surf-punk fazonu uradili sve što treba da mi veče učine prijatnim. Vrlo, vrlo dobar bend i mislim da je moje miš­ljenje istovetno sa oko 300 prisutnih, koliko ih je bilo te večeri.
A "Akademija" danas? Pa dobro ljudi gde su, bre, fliperi?P.S. Što bih ja vozio Ladu, još da je crvena, eee... to je ipak bolji auto od Moskviča... a što se "molestovanja" tiče...


Photo by Anamarija Vartabedijan