SAMHAIN 2006
SKC
Beograd, 27.10.2006.

Ovogodišnji Samhain program u orga­nizaciji grupacije pod nazivom Dark Re­volution je za razliku od prošlogodišnjih produžen na čitavih pet dana.
Prva četiri koncertna dana u SKC-u, a peti po kome se Dark Revolution i pre­poznaje je zakazan za 31. oktobar (noć veštičarenja, sve zajedno sa maskenbalom) u prostoru nekada kultne Akademije. Za prvi dan u dobro popunjenoj velikoj Sali SKC-a, bili su zaduženi Follower, Histeria, Bje­sovi i prvaci smora Blockout.
No, da krenem redom.
Follower su svoj set otvorili obradom Katatonie, da bi prešli na autorske stvari. Is­kreno ne odmiču se od ob­rade, sve je u tom sličnom gothic-smor stilu.
Pomalo atmosferično, po­malo doom i prilično neu­bedljivo, jedino što raduje je da bend ume da svira. Još kada bi naučili da prave pesme bilo bi vrlo dobro. Posle njih nastupila je Histerija iz Užica (nekadašnjeg Ti­tovog). Potomci Užičke republike, su vrlo konkretno i glasno odradili svoj nastup. Pes­me, kao pesme postoje, neke čak imaju i potencijal hita. S obzirom da sam ih prvi put gledao, utisak je više nego dobar.
A onda ono što je večina ljudi čekala. Prizivanje gospodara (kog, to već zavisi od ličnog ubeđenja) i Bjesovi uđoše u ljude. Uz gromoglasan zvuk "Besnog psa", najbolja srpska hardrock-psiholedična ekipa je krenula u svoj jednoiposatni nastup.
Koliko sam primetio u postavi su novi gitarista i basista, koje je Marinko kao neprikosnoveni lider benda pažljivo izabrao. Bje­sovi su zvučali, močno, glasno, masno i teško. Ludilo, kod njih kreativno izlazilo je u svom svom sjaju. Nekoliko novih pesama je tačno predstavilo nastavak njihovog drugog (i najboljeg) al­buma, dok su stari favoriti počevši od emotivno-potresne "Avio­ni pevaju", pa sve do kulminacije uz triling "Ime", "Vraćam se dole" i "Vreme je" zakovali masu u Sali.
U toku nastupa, kao gost pojavio se i jedan od najzanimlivijih i nikada dovoljno priznat čovek sa ove scene Voja Vijatov, kao i još jedan mladić, a i Marinko je imao svoj šou sa razbijanjem bas gitare, da bi mesto basiste na pomenutom trilingu, preuzeo nekadašnji gitarista Fića. Bjesovi, kao bend mogu mnogo, čak mi se desilo ono što odavno nije: naježio sam se dok sam ih slušao. Publika, od kojih su mnogi imali manje od dvoci­frenog broja godina kada su Bjesovi harali ovim prostorima, je pevala sve pesme i pravila šutku. To odavno nisam video na nastupima domaćih bendova.
Posle Bjesova, na binu su izašli Blockout, po­što stvarno nisam ljubitelj njihovog zvuka, (a znam ih od njihovog početka, kada su mi bili interesantni, a i moj kolega sa fakulteta, pje­vač Mita je tada ludovao po stejdžu i pravio performanse) rešio sam da napustim doga­đaj. Toliki nivo adrenalina koji me je držao po­sle Bjesova, zaista nisam hteo da izgubim slušajuđi Blockout. Ko ih voli neka, i treba oni dobro sviraju i kompleksni su, ali ja ipak slu­šam samo rock 'n' roll.
Photo by David Vartabedijan
P.S. ako nekoga interesuje više o Samhain projektu i kao i o prošlim i budućim dešava­njima koja radi Dark Revolution eto mu sve na: www.darkrevolution.org.