DEATHSTARS, STONEMAN
Pogon Doma Omladine
Beograd, 11.10.2006.
Deathstars su domaću publiku (makar one koji su ih videli i čuli) dovoljno zaintrigirali na ovogodišnjem Exit-u. Dovoljno su markantni, dizajnirani, mladi i moderni za današnje vreme, ali s obzirom na neverovatnu glupavu podeljenost domaće "te­škometalne publike", oko 300 posetilaca njihovog koncerta je očigledno bio krajnji domet.
Kao specijalni gosti nastupili su Švajcarci, Stoneman. Šteta, trebali su da sačekaju da se završi utakmica koju je naša re­prezanticja igrala protiv mojih Jermena, možda bih ih i odgledao.
Ovako u poluvremenu sam uskočio u Pogon i čuo valjda njihov najveći adut sa budućeg albuma "Sex, Drugs, Murder", pesmu "Devil In A Gucci Dress". Kada bi znali ko sve u ovoj zemlji oblači te krpice, bili bi apsolutni presretni sa takvim nazivom pesme. Sve u svemu, Stoneman su još jedan bend kojih ovih godina ima na tone u Evropi. TZv. Gloomy industrial-gothic. Bez preterane svirke, dosta simplifikovano i sasvim prosečno. Pevač više reži nego što peva, a jedini adut im je mladost i želja da urade nešto, što je za­ista teško s obzirom da takvih bendova ima na stotine. Ipak, nema sve to veze, jer ih je publika sasvim korektno prihvatila.
U međuvremenu naši su pobedili moje sa 3:0, Žigić je opet razbio nos i bilo je vreme da Deathstars (redovni posetioci Beograda zbog snimanja spotova u glavnom nam gradu) izađu na binu. E, tu je bio najlepši deo koncerta, prva dva re­da su činile uglavnom pripadnice lepšeg pola (maloletne, ograđujem se), sa sve jakim mejk-apom. Baš kao i petorica frikova na sceni. Posle Exit-a, nabavio sam "Determination Bliss" i jedino što sam mogao da kažem posle preslušava­nja istog bilo je: korektno, prežvakano, dobro producirano, a sada marš na policu, gde češ i ostati, sa izuzetkom pesme "Blitzkrieg".
I posle ovog kon­certa opet imam isti problem, Deathstars zaista deluju fenomenalno na bini, mada je sve to preuzeto (sem Skinny-evih dredova), od Mansona i L.A. scene (aca 80-te), zvuče razarački. Sve se valja, ponašanje na bini je super, pevača Andressa, žene (devojke do­bro), obožavaju i maze ga kada stane na monitor, ali bre gde je tu neka pesma, hit, bilo šta! Nadasve korektno i sterilno.
Svejedno, Deathstars imaju karijeru koja ih fura napred, nezgodno je samo što oni za starije fanove "heavy zvuka" zvuče sasvim obično, a sadašnja publika će im jednom porasti, samim tim i njih prerasti. Marilyn Manson je prevazišao tu bolest. Iskreno, voleo bih da i ovi dečaci to uspeju… ali čisto sumnjam. No, vi nemojte sumnjati, ako dođu još nekad u Srbiju, pogledajte njihov koncert, dobro zvuči i zabavno je… a to što ništa nećete zapamtiti to je već druga priča.
Photo by Anamarija Vartabedijan