W.A.S.P.
Velika sala SKC
Beograd, 10.10.2006.
Dobro, da, W.A.S.P. sa zakašnjenjem od ko zna koliko (po meni 18) godina u Beogradu. Lično i nisam nešto bio odu­ševljen činjenicom da će svirati ovde, jer poslednji put kada sam ih gledao 2004.-te u Sofiji, nisu bili na visini zadatka, uprkos punoj hali (kažu - 4.000 raspomamljenih Bugara).
Blackie (jedini originalni član ujedno i poluindijanac ), je ta­da više držao gitaru nego što je svirao, nosio je neki odvrat­ni bejzbol gornjak itd., stejdž je bio prost bez ikakvih efekata, ali je set lista bila odlična, uprkos činjenici da su svirali i nekoliko pesama sa tada aktuelnih "Neon God" albuma. U Beogradu, je sve bilo drugačije. W.A.S.P. su očigledno ozbi­ljno prionuli na novu "Dominator" turneju (album će valjda uskoro). Dok se postavljao specijalni stalak za mikrofon na­zvan "Elvis", Gigerovski dizajniran i mnogo strašniji od ono­ga sa "The Sting" DVD-a, bilo je jasno da će bend pružiti pu­blici celokupan šou, bez ikakvih rezervi. I bi tako.
Za početak je izabrana ona odvratna, dugač­ka pesma preminulog poete iz benda "vrata", pod nazivom "The End", kada je tome došao kraj red je bio da W.A.S.P. izlete na binu sa furioznom "On Your Knees". Ura! Blackie nije obukao bejzbol dres. Ura! Zvuk je fantastič­an. Ura! Bend je raspoložen. Ne prepuštajući ništa slučaju Lawless i mlađarija (od kojih neki već imaju bendovskog radnog staža po osam godina), šibaju iz sve snage: "Hate To Love" i prva erupcija oduševljenja za pesmu "L.O.V.E. Machine".
Slede "Wild Child" i biser sa "The Last Co­mmand", "Widowmaker". Neočekivano ali kr­ajnje dobro. Blackie se penje po "Elvisu", pe­va i kao ranije folira da svira. Na svu sreću plavušan zadužen za očigledno sve gitarske deonice ubija svoj instrument. Ako je neko hteo romantiku dobio ju je sa jednom od naj­boljih power-heavy mid-temp balada "Slee­ping In The Fire". Tu je već došlo do epskog dela koncerta na kome su W.A.S.P. izveli "Arena Of Pleasures", "Headless Children" i "The Idol".
Kraj koncerta nabijenog energijom nagovestio je najveći hit ovog benda "I Wanna Be Somebody", da b zvanični deo bio završen sa "Chainsaw Charlie".
Na bis nije trebalo dugo čekati nakon sat i pet minuta svirke W.A.S.P. su završili nastup sa "Blind In Texas" uz nezaobilazni brejk pre zadnjeg refrena. Dakle, bend je odradio sve što nije na prethodnoj turneji, iako je sada set lista bila skraćena za minimum tri pesme. I kao dežurni zlobnik moram da se zapi­tam a gde je "Animal"?, osim ako gospodin Lawless misli da mu je "Elvis" dovoljan umesto pomenute pesme. Nije! Vide­ćemo, Blackie je najavio ponovni dolazak u Beograd marta sl­edeće godine, pitanje je samo ko će tada hteti da radi njihov koncert, jer 800 posetilaca nije dovoljno za poštovanje politike Mladjana Dinkića, a bez matematike ne može da se radi…
Photo by Anamarija Vartabedijan