ATHEIST RAP
Bašta KST-a
Beograd, 03.09.2006.
I beše baš kako su Kud Idijoti, a i plakati, najavljivali - mega-ultra-dobri zezatori iz Novog Sada, u javnosti poznati kao ateisti koji repuju su završili baštensku koncert­nu sezonu (od čitava dva koncerta) u ov­om nekad vrlo popularnom letnjem konc­ertovalištu. Na njihovu žalost a i moju jer je to bend koji VREDI, na koncertu je bilo prisutno nešto više od 400 duša (što sitnih, što onih prsatijih), a Atheisti su ovaj nastup iskoristili ne bi li snimili malo materijala za budući DVD. Ništa više video, samo DVD, bre, kristalno čisto i jasno, mada po ušima svojim, zvuk im takav nije bio.
No zanemarivši zvučne potrebe i prepustivši se pevanju pesama koje volim i poštujem a čak i kući slušam sledeća dva sata (ili nešto malo manje), koliko je koncert trajao bilo je dovoljno da se čovek, pojedinac, Ja, vrati u neko bolje i srećnije vreme.
Ređali su se hitovi, počevši od onih poznatih iz Wartburg trili­nga, preko Snayke, Grila 13 (koji je davno ustupio mesto MC­Donaldu u NS-u), Godine kulture (koja na žalost ovde nikada nije došla), Ore, malo obrada pa sve do favorita sa prošlogo­dišnjeg očigledno premalo promovisanog albuma u ovoj ze­mlji. A to je šteta jer "Osveta..." ima bar šest (šest, šest) pe­sama koje mogu da pariraju njihovim "starim" petnaest godi­na hitevima. Samo da pomenem nesretni "Nivo" sa kojim sv­ako ko svira mora da se susretne.
Konkretno, bend, svira kao đa­vo, kao paklena mašina iz koje kulja pet meteri (ili koliko je du­boka već bašta) zvuka, koji nosi izuzetno dobro raspolo­ženje, idealno za šutke, polivanje pivom i dranje svih po­ruka koje je ovaj bend osmislio. Možda, zbog toga, što ih dugo nisam gledao uživo, a možda i zato što ih pamtim iz njihovih pionirskih dana, mislim da je ovo bio jedan od njihovih svirački najboljih nastupa. A koliko sam primetio makar jedan od njih, ne Radule "Madsen" nego Dr. Pop (to je onaj što sluša punk-rock) ima manekenske sklono­sti koje je ispoljio menjanjem bar četiri maje na koncertu.
Ma, drndam i ne znam šta da pišem, bili su super, samo mi je žao što je prosek godina bio iznad 25, prosto mi je nemoguće da da­našnji klinci ne slušaju jedan od retkih iskre­nih bendova u ovoj zemlji. Uopšte, ponekad se pitam da li oni slušaju bilo šta ili samo se­de i piju pivo po parkovima, ako je to onda ne­ka znaju da su propustili jedan od najpivskijih bendova u ovoj zemlji (nekada su to bili Gob­lini). Fali nama na kraju godina kulture... sub­kulture... u pokretu otpora mi ćemo biti...
Photo by Anamarija Vartabedijan