KUD IDIJOTI
Bašta KST-a
Beograd, 27.08.2006.
Mnogo, mnogo je vremena prošlo od kada su Kud Idijoti, svoju karijeru u Beogradu, započeli baš u prostoru KST-a. Tusta se čak prisetio da je jed­nom propao kroz binu u bašti tog prostora koji uz mnogo mašte ne može, a da ne podseća na zat­vorsko dvorište (tako to uvek izgleda u američkim filmovima). Sada, skoro sedamnaest godina pos­le njihovog prvog nastupa u KST-u, u okviru "zat­vorskog bloka", okupilo se skoro,više ili tu negde oko 1000 ljudi, isto kao i dan ranije u Somboru. Dakle, sasvim dovoljno za trijumf ovog nadasve narodnog benda, istovreme­no i prva prilika za reanimaciju ovog prostora koji je svojevremeno važio za jedan od najzančajnijih (po pitanju koncerata) u glavnom gradu.
Negde oko ponoći Kud idijoti se pojaviše na bini. Za po­četak ovog dvočasovnog usledila je nova pesma koja će se po najavi gitariste i ponosnog vlasnika tvrtke "Veruda singlice", Saleta Verude naći na budućem albumu, mc-u, cd-u "Zbogom Istro".
Publici koja je krenula da vrši standardan proces šutke, skakanja i odobravanja zbog iskrenog zvuka (doduše Kud Idijoti i ne znaju drugačije), Veruda se zahvalio standard­nim "Thank you people, hvala ljudi", što je bio sasvim do­voljan uvod za rekapitulaciju karijere koja traje već četvrt veka.

"Io Sono Dittatore" i triling kome niko ko iole razmišlja ne može odoleti "Fuck the Syst­em", "Jebem ti Rat"i "Sirotinja uvek najebe" je usledio, a za njim i kiša. Ua kiša, živjeli Idijoti. Bez pardona i obzira na ovu nadasve neprijatnu pojavu pri koncertima na otvore­nom, moj omiljeni Kud je udario u splet na­rodnih igara i hitova po kojima ih gro publi­ke poznaje, želi da skače, peva i igra u tom ritmu... "muzike za ples", koji je Tusta, ured­no potpomagao klizajući se po bini. Tko mu je kriv, kada ne može da miruje)a pokažite mi nekoga ko može uz tu muziku). Dvosatni set se završio sa možda najpuštanijom pesmom Kud idijota na ovim prostorima a to je "Za tebe" i bilo je tu "Kada sunce opet zađe" (u međuvremenu kiša prestade). Stvarno ne mogu da se setim koja je bila baš poslednja, ali erupcija oduševljenja i dobar vajb, koji je bio obostran je ono što je bilo najvrednije te večeri, kao i dobar zvuk koji je baš brijao (e to je bilo čudno s obzirom na prostor, ali pozdravljam).
Neko je posle koncerta zlobno dobacio da se razočarao s tim što Kud Idijoti nisu odsvi­rali one partizanske, jer mu se to baš pevalo i da su izdali "petokraku". Tko zna, možda je bolje i izdati "petokraku" nego publiku. Viva idijoti. Pula.
Nego šta je sa Marieto + I.R.A. 2?
Photo by David Vartabedijan

P.S. Ovo dole je fotografija snimljena na Zgaga festivalu u Sloveniji 1997. go­dine. Beše to lep festival, a i prilika da se podsetim nekih dragih događaja.
Na slici su osim one napoznatije pos­tave Kud Idijota i seda glava srpskog rock novinarstva Petar Janjatović, malo Goblina, prijatelj Mario i onaj pozadi je, valjda režiser nekih spotova Kud Idijo­ta. Al' se nekad dobro sviralo, baš.