MORBID ANGEL, AMON DIN
Bašta SKC-a
Beograd, 16.08.2006.
Eto, konačno i malo legendarnog, pravog, brutalnog smrtnog metala. Iako je te srede počeo četvrti beogradski Beer Fest, u bašti SKC-a, sa pametno postavljenom binom da bi se vizue­lno smanjila bašta i delovala kao puna, skupilo se oko 750 ljubitelja smrtnog zvuka, sve sa ciljem da pozdravi jedan od četiri najznačajnija predstavnika te škole iz Floride. S obzirom na sunce na Floridi i prilično visoke temperature, nije ni čudo, što legendarni Morbid Angel svira tako brzu muziku.
Verovatno su sve vreme hteli da što pre završe svoje probe, ne bi li mogli da odu do ok­eana i da se osveže. A da su naučili da sviraju brzo i teško jesu! Za to nema dvojbe.
Na Amon din sam zakasnio, svi kažu da su bili korektni. Pauza do Morbida je trajala oko 40-tak minuta, što se uv­ek da iskoristiti za poneko pivo (ovoga puta po vrlo pristojnim cenama, Ura!), A nakon pauze podloga sa matrice koja je obećavala sasvim pristojan pakao, koji su u narednih sat i skoro i po, ljudima pružili vraćeni David Vin­cent, sve zajedno sa svojom PVC-ma­jicom (nosi li on to na Floridi?) ukra­šenom pentagramom, Trey "wannabe Edward Van Halen"Azagthoth (dobar je bio), Eric Rutan i nezaobilazna zver za bunjevima Pete Sandoval. Set se za divno čudo sastojao od čak četiri pesme sa njihovog zvanič­nog debi albuma "Altars Of Madness" i preseka dosadašnje karijere.
Vincent je odlično gospodario scenom, publika je kao po komandi vrlo lepo igrala svoj "ape-banging" ples, i svi su bili sretni i zadovoljni, osim nekoliko nas matorih kojima je smetao loš zvuk jer su se dragi Morbidi malo previše odpanjili na samom stageu, a oz­vučenje je bilo prejako za tako skraćenu baštu.
Međutim za tvrdokorne ovaj koncert je bio verovatno super, a to je njima i naj­važnije, čak se i Vincent lepo zabavljao i dao je reč da će se Morbid Angel sa­svim sigurno vratiti u Beograd.
Popijmo pivo u to ime! Vrlo O.K. kon­cert ako se izuzmu tehnički problemi, važno je da je smrtna duša puna! Fale samo Deicide i Obituary, pa da se ok­rene pun pentagram.
P.S. Za one koje interesuje šta se de­šavalo u Beogradu, prethodnog dana su na polupopunjenom Tašmajdanu, nastupili, majstori ljige, dosade vrhunski odsvi­rane i prearanžiranja pesama. Poznati su kao Toto. Ovdašnja domaća "estradno-muzi­čka" javnost se pre toga utrkivala ko će da dodeli više superlativa ovim studijskim muzi­čarima, što je bilo prilično degutantno. Baš bi voleo da znam zna li neko od pomenutih da navede nazive još tri pesme od Toto-a, osim "one tri", koje valjda svi znaju, a to još uvek nije dovoljan razlog za ulizivanje i pametovanje. Zadržite liniju slobodno.
Photo by David Vartabedijan