MADBALL
EXIT Festival
Novi Sad, 06.07.2006.

Metal Hammer stage je ove godine bio prepun domaćih bendova, koji traže i dalje svoju publiku, a njima su društvo pravili još tri inostrana benda. Jedan od njih je Madball, ostali su Max Cavalera i Moon­spell, sa kojima se ovog puta nisam vid­eo, jer su svirali u nedelju a i nisam opet hteo da im oštetim jetru kao prošlog puta kada sam ih napio u Voodoo rock caffeu.
Elem, Madball, ne znam kome treba da za­hvalim, ali oni su svirali baš kada i Franz Fe­rdinad (fuj) na glavnoj bini. Idealno vreme za gledanje ovih njujorčana. Ali tu već nailaze problemi koje ovaj stejdž ima. Vrlo loš zvuk, Madball su tek radili soundcheck kaad sam došao, a to je bilo vrlo razočaravajuće, ne zbog njih već zbog pomenutog zvuka.
Sa uzvišice se lepo video prilično napakovan šanac u kome je bila bina, i posle desetak minuta madball su krenuli sa svojim NYHC sa akcentom na novijoj školi tog pravca.
E, tu dolazimo do problema, ja posedujem dva njihova CD-a, i to "Set It Off" i "Look My Way" (čak sam ih i preslušao više puta, da više od jednom, a "Pride" sam i puštao po klubovi­ma), ali ovde nisam mogao da razaznam šta su oni uopšte svirali. Sve se pretvorilo u bezobličnu masu zvuka koja je non-stop udarala o zidove tvrđave istom žestinom bez mogučnosti za raspoznavanje. No, svejedno, ono što je bitno je to da je masa bila oduševljena nastupom ovih, sada već doajena ha­rd-corea i da je u jednom trenutku čak bio i formiran mosh-pit (ili kako se to već danas zove). Jedino što mogu da kažem, je da je koncert bio bučan i znojav. Pun energije koju samo HC bendovi mogu da imaju. Ja sam malo mator za to, ali spasli su me od onih koje treba da poseti Gavrilo Princip.
Photo by Anamarija Vartabedijan