CHARON
Dom omladine
Beograd, 05.03.2006.
Haron je onaj baja što je prevozio duše mrtvih.
Ovi Finci prevoze ko zna koga iz death-metala (sa njihovih početaka) do gothic-metala, možda love-metala ili ko zna kog metala uopšte.
S obzirom da je u BG klubovima nji­hova pesma "Little Angel" bila oho-ho hit, mislio sam da će uspeti da sakupe svih 300-tinak u crno oboje­nih (ne Keba, već dark-gothic fanova). Na žalost ništa od toga, a i vreme je ionako bilo sranje, a i pre njih su nastupila četiri domaća benda + Phantasmagoria (koji mi liče na Sisters Of Mercy ukrštene sa TO/Die/For, sa željom da budu Fields Of The Nephilim ali u heavy varijanti itd…).
No, to je sada nebitno, oko 200 primeraka već pomenute po­pulacije je uz dobar zvuk moglo da uživa u romantičnom mra­čenju sa dosta na speed-u (sve pesme su ubrzali, prilično punk-gothičarski), Charon-om, koji na bini zaista deluju kao bilo koji prosečan bend. Ako već prodaju toliko ploča u Finskoj, i ako ulaze na top liste tamo, mislio sam da su ozbiljniji. Nisu. Sasvim su korektni i ništa više od toga. Nisu čak ni uzbudljivi. Jedino je pevač nešto lepuškast, ali to već ne treba mene da zanima, nego mlade ljubimice mraka, ja sam hteo da vidim ozbiljan bend, a Charon su očigledno odradili tezgu, iako je deo publike (pogađate - ženski) otpevao dobar deo njihovog repertoara, koji se protegao na skoro jedan sat nastupa. Dovoljno, makar smo Flego i ja lepo pili pivo i videli još jedan bend čisto da upišemo recku.
Ko je bio, sigurno mu je bilo O.K., ko nije nema zašto da se kaje.
Ah, da, pre svih ovih pomenutih svirali su i naši, to nisam odgledao i nisam ni siguran ko je sve svirao znam da su najavljeni bili Abonos, Foillower, Consecration i Rain De­lay. Valjda je to bilo to. Uostalom mislim da bi oni ponaosob imali isto toliko ljudi koliko i ovaj "prevoznik", ne znam šta im je ova fes­tivalska gungula trebala uopšte.

Foto by Zorana Mihailović (Charon) i
Tisha Mortisha (Phantasmagoria)