DEEP PURPLE
Hala 1 Beogradskog Sajma
Beograd, 27.02.2006.
Deep Purple su prvi put u Beogradu svirali 1974.
Po tvrdnjama očevidaca iz tog perioda, to je bio prelomni koncert za razvoj nečega što se zvalo YU Rock.
Drugi put su nas posetili 07.12. 2003. godine. Tada je to bilo reklamirano kao legende hard rocka ponovo u BG-u, posle četvrt veka itd. Tada su izazvali veliko interesovanje i prepunili Halu 1 Beogradskog sajma.
Ove 2006. godine legende su se opet vratile (mislim na Deep Purple, a ne na one što svirahu tih dana u SC-u), i uspeli su da dozovu samo najokorelije fanove, što je opet dovelo do cifre od circca 8.000 duša. Malo li je?
Za Purple i njihovu zaostavštinu od koje se neki u ovoj zemlji još nisu ni odmakli, mislim da jeste. Malo!
Prošli put uvod u njihov koncert su napravili Kraljevski Apartman i Cactus Jack. Ovoga puta Vlada Jet Band, po kom osnovu, osim po stažu i dalje mi nije jasno, ali bilo je zabavno videti Vladu, kako uživa u svojoj drugoj mladosti i isporućuje hitove iz svoje prve mladosti, tipa "Born To Be Wild" i "Johnny B. Good". Još da je odsvirao i "Paranoid", gde bi bio kraj. Ma sve je to samo seks i rock n roll.
Onda na bini gospoda u godinama i jedan malo mlađI sa svojom gitarom + dva video bima da bi svi videli kako oni neosećaju svoju starost i kako se još uvek zabavljaju uveseljavajući puk koji misli da su oni i dalje veliki bend. Ojha!
Za početak "Space Truckin", mladala­čki poletno, posle toga jedan dobar set nepoznatih pesama (makar na­ma), očigledno sa novog albuma "Rapture Of The Deep", od kojih u koncertnoj verziji odskače naslovna i neka što u naslovu ima "man", sas­vim solidno ali za publiku ne nešto uzbudljivo. I tako... sve do kraja Mor­seovog sola (odličnog, ali meni se i dan danas čini da je on isuviše me­kan gitarista za Purple) i uvodnih taktova u "Perfect Strangers". Perfektni starci, što li? Od tog momenta usledio je potpuri njihovih najvećih hitova, u koje je ubrojana i "ona" pesma, znate ta ta tam, ta ta ta tam. Da bi na bisu izveli "Hush" i "Black Night". Sasvim lepo i nadasve zabavno.
Bilo kako bilo, Purple, ostaju legende, ovoga puta zvuk na sajmu je bio manje loš nego obično, ako ste stajali direktno naspram bine, čak ste mogli sve da čujete, a ako ste bili magarci i kupili karte za galeriju, njačite. Ionako nije bilo gužve.
Ipak, čini mi se da im je bilo, sasvim O.K., nadam se da ton e znači da će doći još jednom.
U tom slučaju obezbeđeno im je mesto kod Jeta na hitu nedelje u maloj Sali SKC-a.
Photo by Iva Nikoliš